Международния олимпийски комитет е получил сигнали за злоупотреби при избора на Рио де Жанейро за домакин на олимпийските игри, но ги е подминал, твърди бразилският Estado. Според информацията години преди игрите в МОК са имали данни за купуване на гласове при определянето на домакина през 2009 г.

Сигналите стигнали до комитета поне от две страни, допълва изданието. Първият дошъл от френската прокуратура, която в началото на 2016 г. вече била започнала разследване за избора на Рио 2016 и Токио 2020. По това време адвокати на комитета и представители на етичната комисия били в Париж заради казуса.

Другият сигнал бил подаден от Ерик Валтер Малесон - бивш президент на Бразилската конфедерация по спортове на лед. След като не получил задоволителен отговор, той се насочил към френските власти, които определили поведението на МОК като "странно", пише Estado.

Преди дни федералната полиция в Бразилия започна мащабна операция, с която разследва евентуални злоупотреби при определянето на Рио за домакин на игрите през 2016 г. Местната прокуратура обяви, че има "силни доказателства" за купуване на гласове.

Полицията направи серия обиски, включително и в дома на президента на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нузман.

Рио де Жанейро стана първият град в Южна Америка, приел олимпийски игри. Още преди началото им се появиха серия скандали на местно ниво и обвинения във финансови злоупотреби. Година след игрите въпросът за "наследството" от тях е болезнен за бразилците, а голяма част от съоръженията са изоставени.


През март френският "Монд" написа, че компания, свързана с бразилския бизнесмен Артур Сезар де Менезеш е платила 1.5 млн. долара на Папа Масата Диак - син на тогавашния президент на международната лекоатлетическа федерация Ламин Диак. Това станало през 2009 г. - три дни преди избора на домакин на игрите през 2016 г.

На 13 септември членовете на МОК се събират в Лима, за да определят домакините на летните игри през 2024 и 2028 г. Те на практика са ясни - Париж и Лос Анджелис, след като всички останали кандидати се оттеглиха от надпреварата.

Има опасност събитието да попадне в сянката на дебат, свързан с проблема с корупцията. Някои от членовете признали пред Estado, че вече има коментари, че в Лима може да се повтори това, която стана на конгреса на ФИФА през 2015 г., когато бяха направени серия арести. Впоследствие дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер беше свален от поста, а международната федерация премина през много сътресения и пое по тежък път на реформи.

Дневник