"Барселона" и "Реал" (Мадрид) да играят мачове от испанското първенство в САЩ и Китай - това планира Ла Лига за следващите сезони, съобщава "Файненшъл таймс". Целта е да се използва огромният интерес към двата клуба, да се спечелят почитатели и да се привлекат нови спонсори и приходи.

Това лято двата отбора играха един срещу друг в Маями пред 66 хиляди зрители по време на приятелския турнир International Champions Cup. Билетите на черния пазар стигнаха 10 000 долара.

"Ла Лига е глобален продукт и ние искаме да увеличим интереса по света. Като част от тези усилия обсъждаме възможността някои от мачовете да се играят извън Испания", каза президентът на лигата Хавиер Тебас, цитиран от изданието.

По думите му преговорите са в начална фаза. Двама души, запознати с процеса, твърдят, че мачове от Примера дивисион могат да се играят в чужбина още от следващия сезон.


Организаторите на International Champions Cup от Relevent, искат двубои от Висшата лига на Англия да се играят в САЩ, съобщи преди ден Би Би Си. Подобна идея имаше още преди десет години, но тогава привърженици, политици и спортни коментатори я приеха с остро неодобрение.

В други популярни спортове вече има подобна практика. Мачове Американската футболна лига (NFL) се играят в Англия и предизвикват интерес.

"Бъдещето е да организираме официални мачове в САЩ, Китай и други места. Вече има лиги - не мога да кажа кои, защото разговорите са тайни - с които обсъждаме възможността да направим нещо занапред", каза директорът на Relevent Sports Чарли Стилиано по време на конференцията Soccerex в Манчестър преди дни.

Според данните Бундеслигата не попада в това число, тъй като германската лига не одобрява идеята.

Дневник