Изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге поиска да се преустанови правилото "50+1", което задължава клубовете в германския професионален футбол да предоставят мажоритарния дял на плащащите членски внос. Според него това ще позволи на отборите да привлекат нови средства.

"Всеки отбор трябва да решава сам дали да отвори вратите си към нови инвеститори. Ние сме последни от петте големи първенства в Европа, които не допускат инвеститори", заяви Румениге на футболен конгрес във Франкфурт.

Правилото "50+1" не позволява на отделен човек или компания да притежава повече от 49% от акциите в даден клуб. По този начин се цели да се предпази отборът от неразумно управление, като мажоритарният дял остава в ръцете на членовете.

В момента част от клубовете заобикалят правилото, а други са получили изключения. Най-остри критики предизвиква "Лайпциг", който беше създаден през 2009 г. със средства от австрийската компания за енергийни напитки "Ред бул".

През 2014 г. "Лайпциг" трябваше да преструктурира организацията си, за да покрие изискванията на Германската футболна лига (DFL). Оттогава "на хартия" всеки може да стане член на клуба. На практика това не е точно така, защото клубът има изключително висок членски внос, както и правото да отказва заявки за членство.

Швейцарският бизнесмен Мартин Кинд, който издържа "Хановер", иска да придобие мажоритарния пакет в клуба. Той обаче среща неодобрението на запалянковците.

Силно участие имат "Фолксваген" и "Байер", които инвестират средства във "Волфсбург" и "Байер" (Леверкузен). "Хофенхайм" се финансира от съоснователя на SAP Дитмар Хоп.

Според "Дойче веле" намесата на хегемона "Байерн" е ясен знак, че темата отново става актуална.

Дневник