Носителят на 15 титли от Големия шлем Рафаел Надал ще се изправи срещу Кевин Андерсън във финала на US Open. Двамата достигнаха до битка за трофея в Ню Йорк след обрати в четирисетови двубои с Хуан Мартин дел Потро и Пабло Кареньо Буста.

Надал взе реванша тежкото поражение от Дел Потро в полуфиналите преди осем години и се класира за четвъртия си финал във "Флашинг медоус". Той загуби първия сет, но след това изнесе истинска лекция на аржентинеца и спечели с 4:6, 6:0, 6:3, 6:2.

Световният номер 1 изигра най-силния си мач от началото на турнира и след загубата на първия сет показа изключителен тенис. Toй записа 16-а поредна победа в полуфинални мачове в Големия шлем, откакто през 2009 г. отстъпи срещу Дел Потро с 2:6, 2:6, 2:6.

Испанецът се класира за 23-ия си финал в турнирите от голямата четворка. В неделя той ще преследва третата си титла в Ню Йорк след 2010 и 2013 г. и втори трофей от Големия шлем през този сезон след десетата купа от "Ролан Гарос".

Надал и Дел Потро се изправиха един срещу друг за 14-и път. Испанецът водеше с 8:5 победи, но аржентинецът беше спечелил последните два двубоя помежду им - в полуфиналите на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и на мастърса в Шанхай през 2013 г.

В първия сет Дел Потро успяваше да вкара много висок процент първи сервис и да печели лесно подаванията си. Надал опитваше да притиска бекхенда на съперника, но аржентинецът стоеше много стабилно на основната линия.

Световният номер 1 трябваше да спасява точка за пробив още във втория сервис гейм. Той се справи след три грешки на Дел Потро, две от които непредизвикани.

Още в следващото подаване на испанеца обаче се стигна до нов шанс за пробив и този път аржентинецът се възползва. До края на сета шампионът от 2009 г. не даде възможност за връщане на пробива.

След като загуби първата част, Надал превключи на други обороти. Той стана по-агресивен, започна да удря по-здраво топката и движи повече съперника по корта.

Испанецът не даде нито една точка за пробив на Дел Потро в следващите три сета.

В същото време лидерът в световната ранглиста реализира шест от своите 13 възможности в подаванията на аржентинеца - три във втората част, един в третата и два в четвъртата.

Надал завърши мача с 45 печеливши удара, 40 от които при разиграване, и допусна само 20 непредизвикани грешки, десет от които в първия сет. Той спечели 77%% от точките, разиграни след негов първи сервис и впечатляващите 72% при втори сервис. Играта му на мрежата също беше на много високо ниво - 21 успешни от общо 27 излизания

Дел Потро направи само 23 завършващи удара, седем от които асове, като 12 от уинърите му дойдоха в първия сет. Аржентинецът завърши със 71% спечелени точки след вкаран първи сервис и едва 28% при втория, който се оказа лесно разгадаем за Надал.

Андерсън също отстъпи с 4:6 в първия сет срещу Кареньо Буста. След като намери ритъма на началния си удар, увереността във форхенда и стабилността в бекхенда си южноафриканецът спечели следващите три сета със 7:5, 6:3, 6:4 и за пръв път в кариерата си ще играе финал в турнирите от Големия шлем.

Двубоят продължи 2.55 часа, а Андерсън приключи с 22 аса и общо 58 уинъра срещу 21 за Кареньо Буста, който пласира само две директни точки от сервис. Испанецът показа впечатляваща защита и допусна 18 непредизвикани грешки по-малко - 25 срещу 43, но в крайна сметка се пречупи пред мощта на 203-сантиметровия южноафриканец.

Преди тазгодишния US Open Андерсън само веднъж беше достигал четвъртфинал в Шлема - преди две години в Ню Йорк, когато беше спрян от Стан Вавринка. За Кареньо Буста това също беше първи полуфинал и второ преминаване отвъд четвъртия кръг в турнирите от голямата четворка след тазгодишния "Ролан Гарос". 

Дневник