Крис Фруум узакони големия си дубъл в колоезденето, като спечели Обиколката на Испания. Той стана първият състезател, който печели "Вуелта" и "Тур дьо Франс" в един сезон от 1978 година.

Фруум приключи 11-и в последния 21-ви етап - 117 километра от Аройомолинос до Мадрид. Втори в генералното класиране се нареди италианецът Винченцо Нибали с изоставане от 2:15 минути, а на подиума стъпи и руснакът Илнур Закарин, останал на 2:51 минути зад победителя.

Заключителният етап беше спечелен от Матео Трентин. Италианецът си осигури успеха със силен финален спринт.


За Фрум това е първа победа в Испания, след като преди това три пъти оставаше втори. "Борих се за тази победа шест години. Невероятно е този път да съм на върха", каза шампионът.

"Има обяснение за това, че който печели "Тур дьо Франс", след това не побеждава във "Вуелта". Това е огромно предизвикателство. В колоезденето няма по-голямо".

Фрум се нареди до Жак Анкетил (1963 г.) и Бернар Ино (1978 г.), които в една година стъпват на върха в двете състезания. По това време обаче Обиколката на Испания е през пролетта, а "Тур дьо Франс" - през юли.

Етапът, завършил в Мадрид, е последният в кариерата на испанеца Алберто Контадор. Той приключи с три победи във "Вуелтата", две в "Тур дьо Франс" и две в Обиколката на Италия.

Дневник