Спортът и олимпийското движение постигнаха голяма победа с избора на Париж и Лос Анджелис за домакини на игрите през 2024 и 2028 г., смята президентът на Межународния олимпийски комитет Томас Бах. Сесията на МОК в Лима официализира избора на двата града да приемат най-големите спортни форуми.

Въпросът стана формалност, откакто Лос Анджелис поиска да приеме най-големия спортен форум през 2028 г. и по този начин отстъпи 2024 г. на Париж.

"Поздравления за Париж 2024 и Лос Анджелис 2028! Това е исторически ден, никога досега не сме обявявали домакините на следващите две летни олимпийски игри. Трудно мога да си представя нещо по-добро за олимпийското движение, така ние гарантирахме стабилността за следващите 11 години", каза Бах пред делегатите на МОК.

И за двата града това ще бъде трети подобен форум. Париж прие игрите през 1900 и 1924 г., докато Лос Анджелис беше домакин през 1932 и 1984 г.

"От днес можем да поканим всички хора по света да се присъединят към огромното семейство на парижаните", каза кметът на Париж Ан Идалго.

Нейният колега – градоначалникът на Лос Анджелис Ерик Гарсети изрази своето задоволство от завръщането на игрите в града. "Ние имаме 11 години да се подготвим максимално добре и да покажем на света Лос Анджелис в най-добрата му светлина. Градът на ангелите е притегателна сила за милиони със своите атракции, а през 2028 г. ще привлече всички и благодарение на спорта", каза Гарсети.

Дневник