Световната антидопингова агенция (WADA) няма достатъчно доказателства, за да обвини 95 руски спортисти в употреба на допинг, съобщи генералният директор на организацията Оливър Нигли. Всички те попадат в доклада на д-р Ричард Макларън, но разследването срещу тях ще бъде прекратено.

Според доклада над 1000 руски състезатели са се възползвали от държавно спонсорирана допинг програма между 2011 и 2015 г.

WADA има доказателства срещу само един руски атлет, но неговото име, както и на другите разследвани, не се съобщават. Според insidethegames.biz тези случаи се отнасят към спортисти, които вече са били разследвани и са обявени за чисти от различни международни федерации преди игрите в Рио 2016.

Разследването на независимата комисия на WADA доведе до изключването на Русия от международната лека атлетика, както и до индивидуални забрани за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро на руснаци в други спортове.

Русия пропусна световното първенство по лека атлетика в Лондон през август. Страната беше представена от 19 лекоатлети, които се състезаваха под неутрален флаг. Участието на руски спортисти в олимпийските игри в Пьончан през 2018 г. също е под въпрос.

Дневник