Люис Хамилтън води сериозна битка за титлата във Формула 1 през този сезон със Себастиан Фетел, но вече мисли и за следващата година. В навечерието на Гран при на Сингапур трикратният първенец си пожела по-сериозна конкуренция за сезон 2018.

Той участваше в брифинга на ФИА заедно с Фернандо Алонсо. Двамата бяха съотборници през 2007 г. в "Макларън", но развалиха сериозно отношенията си, борейки се за титлата. Резултатът беше вражда между тях и титла за Кими Райконен. В момента Хамилтън и Алонсо са в добри отношения, а британецът пожела на двукратния шампион да се включи в борбата догодина.

"Силно се надявам, че той ще има кола, която да му позволи да се бори с нас догодина. Не е типично отбор като "Макларън" да бъде толкова назад и аз очаквам Фернандо да бъде в битката за челните места, ще бъде хубаво за всички", каза Хамилтън.

Откакто британецът напусна отбора, "Макларън" няма победа в 91 състезания и се класира само веднъж на подиума. Легендарният британски тим е на 9-о място сред конструкторите в момента, а откакто използва двигателите на "Хонда", има големи проблеми с надеждността.

"Макларън" ще обяви раздялата си с "Хонда"

Освен състезанието за Гран при на Сингапур, което ще бъде поредният епизод в борбата между Фетел и Хамилтън, с голямо нетърпение се чакат и новините около "Макларън". Очаква се британският тим да обяви раздялата си с "Хонда" и да подпише договор с "Рено" за получаване на двигатели от френския производител догодина.

В момента "Рено" има свой заводски отбор, а освен това доставя двигатели на "Ред бул". Агрегатът изостава от тези на "Ферари" и "Мерцедес", но "биковете" успяха да вземат победа чрез Даниел Рикардо в Гран при на Азербайджан. Австралиецът се качи още пет пъти на подиума, а Макс Верстапен записа едно трето място.

Според специалисти новината за новите двигатели ще успее да задържи Фернандо Алонсо в "Макларън". Договорът на двукратния шампион изтича, но той заяви, че иска кола за 2018 г., която да му позволи да се бори за победи.

"На този етап не искам да коментирам, аз съм се съсредоточил върху следващите състезания. Но феновете трябва да са спокойни", каза Алонсо.

Той говори и за мечтата си да спечели "Тройната корона в моторспорта". През тази година испанецът се пробва в "500-те мили на Индианаполис", но не завърши. "Тройната корона" представлява победа в Гран при на Монако във Формула 1, 500-те мили, както и "24-те часа на Льо Ман". Алонсо има две победи в Монако.

Въпреки раздялата с "Макларън" "Хонда" ще остане във Формула 1. Очаква се японският производител да подпише с "Торо росо". Новина има и по тази ос, като пилотът на втория тим на концерна "Ред бул" Карлос Сайнц–младши ще премине в "Рено".

Дневник