"Арсенал" пребори проблемите и коравия тим на "Кьолн", за да запише победа на старта в Лига Европа. "Артилеристите" проспаха първата част срещу коравия германски отбор, но се поздравиха с успех 3:1, при обстановка на "Емиратс", която по нищо не подсказваше, че те са домакини.

Двубоят се забави с час, тъй като около стадиона в Северен Лондон имаше хаос. Близо 20 хиляди германски фенове пристигнаха за срещата, независимо, че "Кьолн" имаше отпуснати едва 3000 билета. Много от запалянковците на гостите се сдобиха с билети за останалите сектори, а при опита им да стигнат до останалите си сънародници напрежението се повиши.

Полицията в Лондон, домакините от "Арсенал" и делегатът не УЕФА решиха да отложат началото с 60 минути, докато ситуацията се разреши. В крайна сметка под оглушителен шум от германските фенове срещата започна.

"Арсенал" беше в схема с трима бранители, която през този сезон показа слабостите на отбора в защита. Ситуацията не се промени и срещу "Кьолн" и още в 9-ата минута гостите откриха. Джон Кордоба се възползва от голяма грешка на вратаря Давид Оспина, който не изчисти добре и с премерен удар го прехвърли – 0:1.

В действията на "артилеристите" лиспваха свежи идеи и най-вече организация, като всеки един от футболистите правеше каквото си иска. Деветте промени, които Арсен Венгер направи, за да запази голяма част от звездите за двубоя с "Челси" в неделя, по-скоро объркаха тима му, отколкото да имат положителен ефект.

На почивката французинът пусна от пейката Сеад Колашинац, за сметка на Роб Холдинг и "Арсенал" заигра с четирима бранители. Ходът сработи още четири минути след подновяването на играта, като точно Колашинац изравни.

Босненецът се включи в една постепенна атака и след малка доза шанс, заради това че топката стигна до него, се разписа с мощно воле. Голът на Колашинац се оказа и под №200 за "Арсенал" в европейските турнири, откакто Арсен Венгер пое тима през 1996 г.

След попадението играта на "Арсенал" не се промени драстично, след като "Кьолн" се дръпна дълбоко в собственото си и празни пространства вече нямаше.

Все пак в 67-ата минута момент на гениалност от Алексис Санчес доведе до втори гол. Чилиецът се озова между трима защитници и дриблираше продължително, но след като му се отвори минимална пролука – шутира неспасяемо в далечния ъгъл, а вратарят Хорн само изгледа как топката влетява в мрежата му.

Крайният резултат 3:1 оформи Ектор Бейерин четвърт час преди края, който наказа грешка в защитата на гостите. На терена след едногодишна пауза се появи и Джак Уилшър.

В другия двубой от групата "Цървена звезда" и БАТЕ (Борисов) заъвршиха наравно и така "Арсенал" оглави класирането.

Всички резултати от късните мачове
 

Група G
"Апоел" (Беер Шева) - "Лугано" 2:1
ФЧСБ - "Виктория" (Пилзен) 3:0

Група Н
"Цървена звезда" - БАТЕ (Борисов) 1:1
"Арсенал" - "Кьолн" 3:1

Група I
"Олимпик" (Марсилия) - "Коняспор" 1:0
"Витория" (Гимараеш) - "Залцбург" 1:1

Група J
"Заря" (Луганск) - "Йосерсунд" 0:2
"Херта" - "Атлетик" (Билбао) 0:0

Група К
"Зулте Варегем" - "Ница" 1:5
"Витес" - "Лацио" 2:3

Група L
"Вардар" (Скопие) - "Зенит" (Санкт Петербург) 0:5
"Реал Сосиедад" - "Розенборг" 4:0

Дневник