Група от някои от водещите Национални антидопингови организации (НАДО) в света поиска Руският олимпийски комитет (РОК) да бъде изхвърлен от участие на олимпийските игри в Пьончан следващата година. Молбата е мотивирана с признанията, че руското правителство е спонсорирало създаването на специална допинг програма за по-добро представяне на елитни спортисти.

След двудневна среща на НАДО в американския град Денвър, организацията разпространи официално съобщение, в което критикува и Международния олимпийски комитет за "продължаващи провали в опитите спортът да се изчисти".

"Спортните лидери на страната и нейните организции не трябва да получават акредитации за олимпийските игри, когато те нарушават правилата и ограбват чистите атлети", се казва в съобщението.

Говорителят на РОК Константин Виборнов отказа да коментира. Вицепрезидентът на централата Станислав Поздняков обаче контрира пред руската информационна агеция Р-Спорт: "Това не е първи път, в който организацията на антидопинговите агенции се опитва да създаде истерия около Русия и най-вече околко Пьончан". Според него в искането на НАДО липсва професионализъм и става дума за игнориране на важни аргументи.

Дневник