"Макларън" обяви очаквания край на партньорството с "Хонда" във Формула 1. В следващите три сезона британският отбор ще използва двигатели на "Рено", обявиха от тима.

"Хонда" ще остане във Формула 1 като доставчик на "Торо росо", който се съгласи да освободи мястото си при "Рено" за "Макларън". Френският производител не беше склонен да поеме още един клиент при наличните три.

"Днешното споразумение ни дава стабилността, от която се нуждаем, за да продължим напред с нашето шаси и техническа програма за 2018 г. без допълнително колебание. "Макларън" винаги е работил много, за да създаде трайни партньорства с техническите доставчици. Убедени сме, че можем да донесем истинска стойност на "Рено", докато работим заедно в превръщането ни в постоянен победил в състезанията", заяви директорът на "Макларън" Зак Браун.

Партньорството между "Макларън" и "Хонда" продължи три години, като беше съпътствано от постоянни проблеми. Липсата на прогрес в развитието на двигателя и през този сезон накара британския тим потърси промяна.

"Maкларън" заема предпоследното място в шампионата само с 11 точки. Фернандо Алонсо спечели десет от тях, но не успя да стигне до финала в осем от 11-те си състезания този сезон. Щофел Вандорн не завърши четири от 12-те си старта. Дженсън Бътън, който замести Алонсо в Монте Карло, също отпадна.

В последния старт - Гран при на Италия, нито един от пилотите на британския отбор не пресече финалната линия, което се случи за четвърти път от началото на сезона.


Алонсо трябваше да изтърпи поредното си наказание в шампионата, този път с 35 места на стартовата решетка, заради използването на седми двигател през сезона, седма хибридна система, девето турбо, девета система МGU-H, шеста батерия и пети електронен блок..

"Хонда" е невероятна компания, която е във Формула 1, за да побеждава, подобно на "Макларън". Въпреки че нашето партньорство не доведе до желания резултат, това не омаловажава историята на двете компания, нито нашите опити към успех във Формула 1. В момента в интерес и на двете компании е да преследват своите състезателни амбиции поотделно", каза президентът на "Макларън" шейх Мохамед бин иса Ал-Халиха.

"Макларън" и "Рено" ще си сътрудничат за първи път като отделни марки. От британския отбор заявиха, че споразумението между двете страни не важи само за доставката на двигатели.

"Това е стратегическо решение. Съюзът не е само в технически и спортен план, но включва също маркетингови и комуникационни облаги. Знаем, че "Макларън" ще натиснат здраво газта, което е от полза за всички страни", каза президентът на "Рено" Жером Стол.

Дневник