Баскетболистите на Сърбия се класираха за пети път на финал на европейско първенство. Те постигнаха успеха след победа с 87:79 срещу Русия.

В спора за титлата отборът, воден от Александър Джорджевич, ще срещне Словения. Сърбите ще опитат да стъпят за четвърти път на европейския връх, където не са се качвали от 2001 г.

Руснаците ще играят с Испания в мача за бронзовите медали.

Сърбите започнаха добре и поведоха с 5:0. Руснаците отговориха с обрат за 6:5 и това беше единственият момент в мача, в който бяха напред в резултата.


От този момент постепенно сръбският отбор беше във водещата роля. Баскетболистите на Джорджевич поведоха с 16 точки в средата на втората четвърт и дълго държаха съперника на разстояние.

С много усилия "сборная" съумя да върне интригата и в четвъртата част намали изоставането си само на две точки при 73:75. Това послужи като сигнална лампа за сърбите, които изиграха с класа последните минути, за да спечелят.

Богдан Богданович вкара важна тройка 1.44 мин преди края, за да направи преднината на отбора си седем точки. Той завърши с 24 точки, а Бобан Марянович отбеляза 18. Алексей Швед приключи с 33 за Русия.

Финалът и мачът за третото място са в неделя.

Дневник