"Уест Бромич не можа да победи "Уест Хем" в съботния следобед на "Дъ Хоутърнс", завършвайки 0:0, но феновете в Западен Мидландс имаха повод да празнуват. Ветеранът Гарет Бари записа своя мач №632 във Висшата лига.

Халфът, който е на 36 години изравни Райън Гигс по този показател и съвсем скоро може да стане еднолично на първо място в историята на Висшата лига по най-много мачове. Той започна като титуляр, което му се случи за юбилеен 600-тен път, нито един друг играч във Висшата лига не е достигал до подобна цифра.

"Невероятно е колко много се промени тази игра от 1998 г. досега. Може би най-вече разликата е в тренировъчните методи, преди 20 години преди тренировка просто излизахме да потичаме малко, а сега се прави йога, имаш масажи, качваш се на велоергометъра", сподели Бари пред BBC.

Според него в момента футболът ангажира много повече хора, не само хилядите, които са на стадиона всяка седмица.

"Когато аз започнах да играя футбол нямаше дори Интернет, нямаше социални мрежи, тогава за нас беше много по-лесно – биеш и можеш да излезеш да изпиеш няколко бири. Сега всичко се случва много по-бързо, новините се разпространяват светкавично, младите момчета нямат и миг спокойствие", добавя Бари и споделя, че с времето се е научил да се пази от хорския шум.

В Англия веднага изчислиха, че халфът е играл футбол общо 879 часа и кариерата му е по-дълга от историята на "Ютюб" и "Фейсбук", които се появиха съответно през 2004 и 2005 г.

Бари подписа с "Уест Бромич" през лятото, като това е неговият четвърти отбор в кариерата. Ветеранът никога не е играл извън елита на Англия. Той има 12 сезона за "Астън Вила", четири за "Манчестър сити", с който спечели титлата и ФА Къп, както и четири за "Евертън".

Един от най-близките приятели на Гарет Бари във футбола е Стилиян Петров. Рекордьорът по мачове за българският национален отбор и бивш съотборник на халфа в "Астън Вила", говори специално пред "Дейли Мирър" за постижението на англичанина.

"Той може да бъде горд с постигнатото дотук в кариерата си. Ако продължи да се представя на това ниво ще направи нещо феноменално. Рекордите са за това, да бъдат подобрявани, но ще мине доста време преди някой да го изпревари. Не мисля, че хората осъзнават какво прав той, не е лесно да играеш по 30 мача на сезон, а той го прави в продължение на 20 години", каза Петров.

Според българина Бари може да играе спокойно докато навърши 40 години.

"Той тренира много здраво и винаги е бил един от тези, които не се пестят дори на тренировки, иска да е във форма. Сигурен съм, че както и Гигс ще играе доста дълго, уменията му да чете играта са незаменими за всеки отбор. Гарет ще научи децата на много неща, той е един от тихите лидери, които винаги са на ниво", добави бившият капитан на "Вила".

Той поздрави Бари за постиженението му: "Извън факта, че е прекрасен футболист е всичко, което бихте искали от един приятел".

Дневник