Шампионът "Челси" прекъсна серията си от три поредни победи във Висшата лига, след като завърши наравно 0:0 като домакин на "Арсенал". Двата отбора не оправдаха очакавнията за интересен мач, като на висота в срещата на "Стамфорд Бридж" бяха единствено нервите.

По-сериозните голови положения бяха преди почивката, но с пропуск за домаините се отчете Мората, а за символичните гости Лаказет.

Арсен Венгер излезе срещу сините от Лондон за 59-и път в своята кариера, като вече "Челси" е съперникът, който Венгер е срещал най-често в английския футбол. "Артилеристите" обаче остават във втората половина на класирането, като пропуснаха отличен шанс да се изравнят по точки с "Челси". Сините имат 10 след пет срещи, а "Арсенал" е с три по-малко.

За първи път, откакто Антонио Конте е начело на "Челси", тимът не успя да се разпише в свой домакински мач. В досегашните 26 двубоя на "Стамфорд Бридж" сините винаги бяха вкарвали поне по един гол.

Началото беше за домакините, които бяха оставени свободно да разиграват топката и имаха много големи пространства без да бъдат пресирани от съперниците си. "Челси" опитваше да използва високо изнесената линия на защитата на "артилеристите".

Футболистите на "Арсенал" бяха много активни и основно по фланговете постоянно тормозиха домакините. Ектор Бейерин изпозлваше отлично скоростта си и на няколко пъти негови пробиви завършиха с опасни центрирания.

Именно след една такава ситуация Дани Уелбек стреля с глава, но изстрелът му мина встрани от целта. В 19-ата минуа отново Бейерин беше в основата на нова опасност, като намери Лаказет в наказателното поле, но французинът стреля право в ръцете на Тибо Куртоа.

До края на първата част "Челси" отправи два точни удара, но и двата не се оказаха особено трудни за Петер Чех. Домакините разчитаха на продължително владение на топката, докато "Арсенал" се стабилизира и пресираше по целия терен, опитвайки да изнесе максимално бързо топката, когато я получи.

След почивката Антонио Конте започна с рокада в състава, след като Педро напусна за сметка на Тимуе Бакайоко. Това доведе до отслабване на атаката, като Алваро Мората вече нямаше достатъчно подкрепа, а това улесни защитата на "Арсенал".

От активността на Лаказет през първата част обаче нямаше и помен, като съставът на "артилеристите" също страдаше в предни позиции. Играта се водеше в средата на терена и имаше предимно битка, вместо някакви красиви отигравания или голови положения.

И двамата мениджъри усетиха, че играта на тимовете им не върви и в средата на втората част се решиха на по-сериозни промени. Венгер извади Лаказет и пусна Алексис Санчес, докато Антонио Конте отговори с включването на Еден Азар.

Скуката през второто полувреме наруши Шкодран Мустафи, който се разписа в 76-ата минута. Германският защитник засече центриране от свободен удар, но попадението беше отменено заради засада.

И двата тима не искаха да предприемат излишни рискове в заключителните минути, като всеки предпочиташе да спечели точка, а да не губи двубоя. Три минути преди края на редовното време Давид Луис си изкара червен картон, като влезе много опасно в краката на Сеад Колашинац при една спорна топка.

Това беше третия път в пет срещи, в който "Челси" остава с човек по-малко в мач от Висшата лига. За сравнение в предишните си 73 мача сините бяха получили точно толкова червени картона.

Дневник