Женският национален отбор по волейбол до 23 години спечели историческо трето място на световното първенство в Словения. Възпитаничките на Антонина Зетова победиха с 4:2 (12:15, 15:8, 15:11, 16:18, 15:11, 15:9) Доминиканската република в спора за бронзовите медали, игран в Любляна.

Българският тим започна уверено, но посредата на първия гейм отстъпи инициативата и доминиканките го спечелиха. Последва мобилизация сред момичетата на Зетова и те взеха следващите две части. След това се стигна до размяна на геймове, за да може България да триумфира с 4:2.

Най-резултатна в срещата беше Силвана Чаушева, с 16 точки, от които три блокади. Гергана Димитрова добави 15. За Домниканската репбулика с 16 точки се отличи Сенеида Гонзалес Лопес.

Турнирът се проведе по нов експериментален регламент – четири от седем гейма до 15 точки.В груповата фаза българските състезателки спечелиха четири от петте си мача, като отстъпиха само срещу Турция. Те постигнаха забележителна победа с 4:0 срещу Бразилия и впечатляващ обрат от 0:3 до 4:3 срещу Куба.

Това прати българките директно на полуфинал, където воденият от Зетова състав отстъпи с 1:4 срещу Словения.

Дневник