Шампионът "Байерн" (Мюнхен) записа убедителна победа с 3:0 като гост на "Шалке" в петия междинен кръг от Бундеслигата. Баварците удължиха серията си без загуба срещу "миньорите" на 16 поредни мача във всички турнир, като са спечелили 13 от тях.

Вдъхновението за "Байерн" дойде от новото попълнение Хамес Родригес, който изигра първия си мач като титуляр в Бундеслигата. Колумбиецът се отличи с гол и асистенция, а освен това спечели дузпа, реализирана от Роберт Левандовски. Третото попадение беше дело на Артуро Видал в края на срещата.

С победата си "Байерн" излезе временно начело в класирането с 12 точки. Баварците имат две повече от "Борусия" (Дортмунд), "Хановер" и "Аугсбург", като първите два отбора имат мач по-малко.

Треньорят на "Байерн" Карло Анчелоти реши да даде почивка на някои от основните футболисти на тима заради сгъстения цикъл от мачове. Срещата не започнаха Франк Рибери, Тиаго Алкантара, Видал, Матс Хумелс и Жером Боатенг, който до скоро лекуваше контузия. Мануел Нойер пък ще отсъства до края на годинита заради контузия, а Ариен Робен пропусна мача заради настинка.

Баварците наложиха контрол върху мача още от началото на мача. Футболистите на шампионите пресираха дълбоко играчите на "Шалке", които разчитаха на бързи контраатаки и грешки в защитата на "Байерн".

В осмата минута добра комбинация между Хамес и Кингсли Коман завърши със силен удар на Себастиан Руди, който беше спасен от вратаря на "Шалке" Ралф Ферман. Две минути по-късно колумбийският полузащитник изведе Томас Мюлер зад защитата на "миньорите" и стреля от малък ъгъл с левия крак, но Ферман изби в корнер.

В средата на полувремето грешен пас на Хави Мартинес доведе до бърза контраатака на "Шалке" и гол във вратата на Свен Улрайх. Попадението обаче беше правилно отменено заради засада.

Атаките на "Байерн" се развиваха предимно по лявото крило през Коман. В средата на първата част французинът и Хамес размениха позициите си на двата фланга и това доведе до опасни ситуации пред вратата на Ферман

"Байерн" откри резултата в 25-ата минута след гол от дузпа Левандовски. Баварците получиха право да изпълнят 11-метровия наказателен удар заради игра с ръка на Налдо в наказателното поле след центриране на Хамес. При ситуацията беше използвана системата за видео повторение.

Отсъдената дузпа изнерви и обърка футболистите на "Шалке", които заиграха по-нервно и често допускаха доста грешки в организацията на играта. "Байерн" се възползва от това и удвои преднината си в 29-ата минута с гол на Хамес. Корентин Толисо асистира на колумбиеца, който преодоля Ферман с удар отблизо по земя.

Най-доброто положение за "Шалке" за първата част дойде в 31-ата минута. Центриране в наказателното поле завърши с лоша намеса на Улрайх, като защитниците на баварците изчистиха топката от гол линията.

В началото на второто полувреме Мюлер уцели греда след центриране на Хамес отдясно. След тази ситуация "Байерн" свали темпото на игра, което даде възможност на футболистите на "Шалке" да погледнат по-смело към вратата на Улрайх.

В рамките на няколко минути късмета си от далечно разстояние опитаха последователно Даниел Калиджури, резервата Йевхен Коноплянка и Леон Горецка, но без успех. В 65-ата минута удар на Гуидо Бургщалер отблизо беше спасен по отличен начин от Улрайх.

Интригата в мача приключи в 75-ата минута с третия гол за "Байерн". Точен за баварците беше влезлият като резерва Видал, който отбеляза с удар от въздуха след красив прехвърлящ пас на Хамес.

Дневник