Том Дюмулен записа дубъл на световното първенство по колоездене в Берген и след титлата със "Сънуеб" в отборното бягане часовник, добави злато и в индидивуалната надпревара. Холандецът беше с класа над всички останали и изпревари с 57 секунди втория Примож Роглич от Словения. Дюмулен буквално прелетя по трасето, финиширайки за 44:41 минути.

Бронзът остана за Крис Фрум, но представителят на Великобритания финишира на 1.21 минути след Дюмулен. Медалът е първи за Фрум на световно първенство. Дуелът между него и Дюмулен очакваше с огромен интерес, но целенасочената подготовка на холандеца, специално за световното първенство и умората на Фрум от "Тур дьо Франс" и "Вуелта Испания" оказаха влияние.

В края на дистанцията холандецът почти застигна своя именит конкурент, след като стартира на 1.30 минути след него.

"Не мога да повярвам какво се случи, това е невероятно. Чувствах се много добре по време на цялата дистанция, когато заваля бях предпазлив. Последните 10 дни са много успешни за мен, за Холандия и за моя отбор", каза Дюмулен.

Той изпраща много успешна 2017 г., след като през май спечели първата голяма обиколка в кариерата си, триумфирайки в Джирото.

Дюмулен е първият световен шампион на Холандия в бягането по часовник. Успехът е голям за Ниската земя, след като титлата при жените спечели Анемик ван Влютен. "Сънуеб" пък триумфира в отборните часовници, както при мъжете, така и при жените.

Маршрутът от 31 километра не беше типичен за подобно състезание, като за първи път в историята часовникът завърши на изкачване. Височината в Берген беше с наклон от 10%, като някои колоездачи предпочетоха да сменят велосипедите си за последните 3 километра, с по-леки, но фаворитите решиха да не нарушават ритъма си.

Ранното най-добро време даде Ян Тратник от Словения, преди Вилко Келдерман да подобри неговият резултат. Изненадващо те двамата бяха изпреварени от Нелсон Оливейра. Португалецът не беше бърз в равнинната част, но навакса в изкачването.

Много силно във всички контроли се движеше италианецът Джани Москон. Съотборникът на Крис Фрум в "Скай" обаче не можа да поддържа високата скорост на височината и изостана с 0.97 секунди от Оливейра. Още по-драматично беше изоставането на друг колоездач на "Скай" - Васил Кириенка от Беларус 0.23 секунди.

За да стане още по-интересно за групата на фаворитите, накрая заваля и дъжд. Той доведе до падане на Роан Денис на 16-ия километър. Австралиецът се движеше много добре, но падането го лиши от медал.

Словенецът Примож Роглич постигна време 10.07 минути на финалното изкачване. Той даде по-добър резултат с 35 секунди от Крис Фрум. Словенецът започна много силно, даде най-добро време на първата контрола, но след това имаше леко колебание, което му костваше и голямото изоставане от Дюмулен. Преди финалното изкачване той смени и велосипед, но показа невероятна скорост.

Действащият световен шампион в дисциплината Тони Мартин не успя да се качи на почетната стълбичка, оставайки едва девети. Германецът пропусна шанс да стане най-успешния колоездач в часовниците, като засега остава със седем медала (4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови), колкото и великият Фабиан Канчелара.

България нямаше представители в бягането по часовник, но трима състезатели ще участват в общите стартове. На 22 септември Николай Генов ще участва при младежите до 23 години, а в неделя 24 септември Петър Стоянов и Венцислав Венков ще стартират при мъжете.

Дневник