Четири от петте отбора от Първа лига, които играха днес, бяха елиминирани в първия кръг на Купата на България. Най-голямата изненада поднесе заемащият десетото място във Втора лига "Монтана", който победи "Черно море" с 2:1. "Верея", "Пирин" и "Витоша" (Бистрица) също напуснаха надпреварата още на старта.

"Черно море", който беше начело в Първа лига след първите шест кръга, допусна четвърто поредно поражение във всички турнири. Отпадането от "Монтана" последва шампионатните загуби от ЦСКА, "Берое" и "Септември" (София).

"Монтана" поведе с гол на Атанас Илиев в 23-ата минута. С много усилия "Черно море" успя да изравни в 88-ата минута. Всички на стадиона в Монтана очакваха продължения, но във втората минута на добавеното време Петър Атанасов донесе победата на своя отбор и изхвърли тима на Георги Иванов от надпреварата.

"Всички цели, които си бяхме поставили преди този мач, не успяхме да ги изпълним. Първо, искахме да спечелим и, второ, да запазим някои от футболистите за предстоящия мач за първенство с "Етър". Нито едно от двете не се случи. Много сме разочаровани", коментира асистентът на Георги Иванов Емануил Луканов.

Във Враца местният "Ботев", който заема второто място във Втора лига, изненада "Пирин" след успех с 3:1 след продължения. Стилиян Николов даде аванс на гостите от Благоевград в 37-ата минута. Домакините обаче успяха да изравнят чрез Петър Альошев в 79-ата минута.

В последната минута на редовното време "Пирин" остана с човек по-малко след червен картон на Анди Реня. "Ботев" се възползва от численото си предимство и стигна до победата с попадения на Емил Стоев в 102-ата минута и Тодор Чаворски с 120-ата минута.

Отлично представящият се в първенството "Верея" отстъпи с 1:2 при гостуването на "Локомотив" (София). Тимът от Стара Загора, който разделя четвъртото място в Първа лига с градския съперник "Берое", изостана в резултата още във втората минута след гол на Иво Иванов.

Десет минути преди почивката Еркебулан Нургалиев изравни от пряк свободен удар. Заемащият третото място във Втора лига "Локомотив" обаче отново поведе след гол от дузпа на Николай Цветков в 79-ата минута и този път удържа аванса си.

В последния мач за деня новакът във Втора лига "Литекс" победи аутсайдера в Първа лига "Витоша" с 1:0. Ивайло Раденцов отбеляза единственият гол на стадиона в Ловеч в 68-ата минута след спорна дузпа.

"Славия" беше единственият от елитните отбори, играли днес, който намери място във втория кръг на турнира. Белите спечелиха гостуването си на "Черноморец" (Балчик) с 2:0 след попадения на Калоян Кръстев в 13-ата минута и Ивайло Димитров в 90-ата минута.

Всички резултати

От днес:
"Черноморец" (Балчик) - "Славия" 0:2
"Монтана" - "Черно море" 2:1
"Ботев" (Враца) - "Пирин" 3:1 (след продължения)
"Локомотив" (София) - "Верея" 2:1
"Струмска слава" - "Созопол" 2:1

От вторник:
"Нефтохимик" - "Царско село" 1:2
"Севлиево" - "Берое" 0:2
"Сокол" (Марково) - "Дунав" 1:4
"Вихрен" - "Септември" (София) 0:2
"Несебър" - ЦСКА" 1:4
"Ботев" (Гълъбово) - "Левски" 0:1 (след продължения)

В четвъртък:
"Оборище (Панагюрище) - "Лудогорец" (16.00 ч.)
"Марица" (Пловдив) - "Локомотив" (Пловдив) (17.30 ч.)
"Локомотив" (Горна Оряховица) - "Ботев" (Пловдив) (20.00 ч.)

Дневник