"Наполи" и "Ювентус" продължават със стопроцентов актив и след петия кръг на Серия А. Лидерите в класирането преминаха успешно през първите си сериозни изпитания за сезона. Неаполитанци постигнаха категорична победа с 4:1 като гости на непобедения до момента "Лацио", а шампионите записаха труден успех с 1:0 при домакинството на "Фиорентина".

"Наполи" губеше в резултата след първото полувреме на олимпийския стадион в Рим. Централният защитник Стeфан де Фрай се оказа най-съобразителен при разбъркване след центриране пред вратата на Пепе Рейна в 30-ата минута.

"Наполи" обаче успя да обърне резултата в рамките на 120 секунди в началото на втората част. В 54-ата минта Калиду Кулибали изравни, след като беше забравен на далечната греда след центриране от корнер и не сгреши отблизо.

В 56-ата минута Хосе Мария Кайехон получи топката около точката на дузпата след бърза атака, преминала през Жоржино и Марек Хамшик. Испанецът овладя с десния крак и насочи топката в далечния ъгъл с левия.

Само три минути по-късно неаполитанци довършиха своя съперник с брилянтно попадение на Дрийс Мертенс.

Белгиецът получи дълго извеждащо подаване, вратарят Томас Стракоша успя да го изпревари и да отклони топката към тъча. Мертенс обаче я догони и веднага отправи много техничен удар от трудна позиция, с който успява да прехвърля стража на "Лацио".

В 73-ата минута ситуацията на столичани стана още по-тежка. Душан Баста се контузи при три извършени смени от Симоне Индзаги и остави своя отбор в намален състав. Това беше пореден тежък удар за Индазги, който още до почивката трябваше да направи две принудителни смени - на Бастош и Де Фрай.

"Наполи" се възползва от численото си предимство и стигна до четвърти гол в добавеното време. Жоржиньо беше точен от дузпа, отсъдена за нарушение на Марко Пароло срещу Пьотр Зелински.

В Торино "Ювентус" се бори здраво за трите точки срещу "Фиорентина" и успя да ги спечели с попадение на Марио Манджукич в 52-ата минута. В 66-ата минута шансове на гостите да измъкнат нещо от този мач драстично намаляха, след като Милан Бадел получи втори жълт картон.

"Наполи" и "Ювентус" събраха по 15 точки, а неаполитанци заемат първата позиция заради по-добра голова разлика - 19:3 срещу 14:3 за шампионите. "Интер" е трети с 13 точки, а "Милан" се придвижи на четвърто място с 12 точки след домакински успех с 2:0 срещу новака СПАЛ.

"Торино" заема петата позиция с 11 точки, а "Лацио" е шести с десет точки след първата си загуба за сезона. "Рома" се изкачи на седмо място с девет точки, след като нанесе пета загуба от пет мача за новака "Беневенто" - 4:0.

Дневник