Ръководството на "ЦСКА-София" е сигурно, че ще спечели конкурса за стадион "Българска армия" и тренировъчната база "Панчарево", заяви изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков. Той допълни, че сериозните инвестиции в двата обекта са доказателство за намеренията на ръководството.

Министерството на младежта и спорта подготвя конкурс за отдаване под наем на стадиона и базата в Панчарево. Очаква се условията за участие да бъдат обявени до края на септември. Миналата седмица спортният министър Красен Кралев заяви, че "финансовата наличност" и "големината на клуба и мащабът на дейността му" ще бъдат определящи при избора кой да стопанисва базите.

"Уверени сме (че ще спечелим) и това е причината да се правят много сериозни инвестиции в реконструкции на базата в Панчарево и цялата ремонтно-строителна дейност, свързана с развитието на нашия отбор. Всички щяха да усетят, ако имаше и капка съмнение. Ние сме не само уверени, но и сме сигурни, че ще получим тези бази на бъдещия търг, за да ги експлоатираме за дълго време", каза Марков на пресконференция при представянето на новия спонсор на отбора - марката за кафе "Баристо".

Марков не коментира желанието на "ЦСКА 1948" да се включи в конкурса. Наскоро "Българска армия" и базата в Панчарево бяха прехвърлени в нова държавна фирма - "Сердика спортни имоти" ЕАД, в чиито активи освен тези два комплекса влизат спортен комплекс "Червено знаме" и част от спортен комплекс "Къро".

Марков не даде ясен отговор дали "ЦСКА-София" има намерение да плати емблемата, след като спечели търга за активите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД с предложение от 8 милиона лева.

"Ние вече играем с емблема на ЦСКА. Що се отнася до спечеления търг за емблемата, има резултат от него. Не мога да говора за подробности, защото те са свързани с нашите финансови благодетели, със собствениците на клуба, които знаят кога да вземат решения, свързани с плащането към съответните институции", каза Марков.

Попитан дали временната емблема може да стане постоянна, той отговори: "В нашата страна всичко е възможно. Това не може да бъде единственото изключение. Мисля, че винаги се търси нещо в ЦСКА, което да създаде новина и да бъде провокативно. Това е от много години наред. Може би след промените в държавата ЦСКА е постоянно обект на търсене на някакви сензации и новости. Много опити се направиха нашият клуб да бъде унищожен и смачкан. Той мина през години на сериозни катаклизми и трудности. Вярвам, че в последните една-две години се вижда, че клубът стъпва на земята без задължения."

"Ако няма отбор, емблемата няма стойност. Ако ЦСКА е загубил своята идентичност, а има само емблема, не мисля, че тя ще бъде решаващият фактор, който ще доведе до развитие на нашия клуб. Важно е какъв отбор има и къде е публиката. Не подценявам въпроса с базите, защото трябва и стадион, където отборът да се представя и да събира своите фенове", допълни той.

Изпълнителният директор няма представа дали евентуално развитие около търга за активите ще позволи на червените да играят в Европа. "В момента само УЕФА може да отговори на този въпрос. Клубът приема мерки, за да участва нашият отбор догодина в европейските турнири. Вярваме и силно се надяваме това да се случи, така че всички наши привърженици да бъдат удовлетворени."

"ЦСКА винаги е показвал, че има силно присъствие в турнирите на УЕФА и в това отношение той е клубът, който е постигнал най-големи резултати в Европа. Надявам се, че ще съумеем да стигнем до някакво споразумение с УЕФА, така че през 2018 г. нашият отбор да участва", каза още Марков.

Марката за кафе "Баристо" ще е третият спонсор на екипите на първия отбор. Логото на фирмата ще стои на десния ръкав на фланелките. Другите два компании, с които клубът има спонсорски договор, са "Мтел" и "Уинбет".

"Мисля, че компанията "Баристо" ще бъде само от полза за представянето на отбора. Това е съвкупност от няколко условия, за да се изгради един боеспособен отбор, който да бъде конкурентен, печеливш и да постига високите перманентни цели, които нашият клуб в годините назад и в настоящето си поставя. Заради това ЦСКА е толкова велик", каза Марков.

"При нас винаги е имало една изключителна дисциплина и ред, който се е спазвал. Доволни сме, че ЦСКА се връща към славните си времена и показва едно сериозно развитие. Надявам се, че всички наши фенове го оценяват", добави изпълнителният директор.

Марков заяви, че бъдещият конгрес на БФС, на който трябва да бъде избран нов президент, няма да повлияе на настоящето развитие на клуба. "Този въпрос е важен за развитието на българския футбол, но има много време до тогава. Ръководството не е обсъждало и не е коментирало кого ще подкрепи, а все още няма и кандидати за този пост."

Той допълни, че не знае за намерения на Любослав Пенев да се изправи срещу Борислав Михайлов, каквито слухове се появиха тази седмица. "Не знам да има такава кандидатура в момента. Бихме подкрепили човек, който би водила българския футбол към развитие. Една кандидатура трябва да представи своята визия и стратегия за развитието на играта. Само да се подкрепи едно име, което е безспорен авторитет като Любослав Пенев, не би било най-важното."

По думите му в последните десет години "футболът не се развива по начина, по който искаме". "Нашият клуб имам много сериозни претенции по отношение на някои въпроси, свързани с развитието на мачовете. Всички хора в България виждат определено отношение към нашия клуб, което се проявява по време на мачовете, свързано с опитите за явно спиране на отбора в някои възлови мачове."

"Въздържаме ме се да търсим причините, където не са. Но в такива явни ситуации не можем да оставаме безучастни. В страната ни обикновено когато някой замълчи, се счита, че можем да постъпваме всеки път така, защото той си мълчи. В мача във Варна цяла България видя за какво става въпрос", завърши Марков.

Dnevnik.bg