Европейската футболна централа (УЕФА) утвърди създаването на нов турнир от следващата година. В Лигата на нациите ще участват всички 55 европейски федерации със своите "А" национални отбори. Те ще бъдат разделени в четири дивизии на базата на коефициента си в ранглистата на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА.

В дивизия "А" ще се включат първите 12 в ранглистата, в дивизия "В" – следващите 12, в дивизия "С" – следващите 15, а в последната дивизия "D" – останалите 16 страни. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в четири групи по три или по четири тима. Ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации, което означава по четири или шест мача за всеки отбор в зависимост от това дали е в група с три или четири отбора. Мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември 2018 г.

Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на Лигата на нациите. Заелите последно място в групата си изпадат в по-долна дивизия, ако има такава. Победителите от четирите групи в дивизия "А" ще играят във финалите на турнира, които ще се проведат през юни 2019 г. полуфинали в един мач, двубой за третото място и финал.

След приключване на квалификациите за Евро 2020, които ще се проведат през месеците март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019 г. ще се изиграят и плейофите в Лигата на нациите. Те ще определят последните четири финалиста на европейското. Първите 20 квоти ще са за победителите и завършилите втори в десетте групи на квалификациите.

В плейофите на Лигата на нациите един срещу друг ще се изправят 16 отбора (на теория това би трябвало да са победителите от всяка група във всяка дивизия). Тъй като вероятно доста от тези държави ще са се класирали за Евро 2020 през квалификациите, техните места ще бъдат заети от следващия отбор с най-добро класиране, който не си е извоювал място на европейското.

В момента България заема 33-о място в класацията на националните отбори на УЕФА, което отрежда позиция в дивизия "С" заедно със Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Кипър, Норвегия, Финландия, Естония и Азербайджан. Жребият за турнира ще бъде на 24 януари в Лозана.

ДИВИЗИЯ "А": Германия, Португалия, Белгия, Испания, Швейцария, Франция, Англия, Италия, Полша, Хърватия, Исландия и Уелс.

ДИВИЗИЯ "В": Русия, Северна Ирландия, Словакия, Швеция, Холандия, Украйна, Босна и Херцеговина, Австрия, Турция, Ирландия, Дания и Унгария.

ДИВИЗИЯ "С": Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, България, Израел, Норвегия, Кипър, Финландия, Естония, Азербайджан.

ДИВИЗИЯ "D": Литва, Беларус, Грузия, Армения, Македония, Фарьорски острови, Люксембург, Латвия, Молдова, Казахстан, Лихтенщайн, Андора, Малта, Косово, Сан Марино, Гибралтар.

Dnevnik.bg