"Манчестър юнайтед" записа рекордни приходи от 581.2 млн. паунда, съобщиха от клуба. За втора поредна година 20-кратният шампион на Висшата лига преминава границата от половин милиард паунда, което не е правено от никой друг английски клуб.

Въпреки, че отборът на Жозе Моуриньо се класира едва на шесто място в Премиършип и не участваше в Шампионската лига през миналия сезон, "Юнайтед" показа, че машината за пари работи перфектно.

Преди година "червените дяволи" станаха първия британски клуб, който преминава границата от половин милиард, а сега дори подобряват своя резултат. Приходите скачат с почти 66 млн. паунда - от 515.3 на 581.2. Отчита се финансовата година, която приключва на 30 юни 2017 г.

Финансовите резултати на "Юнайтед" са повече от успешни, след като през януари клубът се завърна начело в класацията на "Делойт" за първи път от 2005 г. насам. Оперативната печалба на "червените дяволи" е 80.8 млн. паунда, което също е рекорд. Приходите преди лихви, данъци и амортизация на материалните активи са 199.8 млн. паунда.

"Завършихме много успешен сезон 2016/17, в който спечелихме три трофея – Купата на Лигата, "Къмюнити шийлд" и Лига Европа, а освен това се завърнахме в Шампионската лига. Годината показва рекордни приходи за нашия клуб - над 581 млн. паунда, постигнахме и рекордна EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization; приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация – бел ред.)", каза вицепрезидентът на клуба Ед Уудуорд.

По предварителни очаквания приходите за следващата година ще са още по-високи – между 575 и 585 млн. паунда.

Финансовият доклад показва, че заплатите са се увеличили с 31.3 млн. паунда само за година до 263.5 млн. Това до голяма степен се дължи от привличането на Златан Ибрахимович и Пол Погба. Увеличени има и при продажбите на дребно, най-вече на фенски артикули. Там промяната е с 6.7 млн. паунда.

Нетният дълг на "Юнайтед" е свален с 47.8 млн. за година – до 213.1 млн. паунда.

Дневник