Женският национален отбор по волейбол на България започва днес участието си в европейското първенство в Азербайджан и Грузия с цел излизане от груповата фаза и надежди за нещо по-голямо.

Националките откриват днешната програма с двубой срещу Украйна. Срещата започва в 14.30 часа и ще се играе в зала "Национална гимнастическа арена" в Баку, която е с капацитет 9 хиляди зрители.

Възпитаничките на селекционера Иван Сеферинов са решени да направят пробив в надпреварата, след като отборът отпадна още в групите при предишните си три участия на европейско първенство.

"Надявам се да направим добро класиране, защото последните три европейски първенства бяха пълен провал за женския национален отбор. Самите момичета са убедени, че е крайно време да постигнем нещо значимо", заяви селекционерът пред "Нова".

Вдъхновението за българките може да дойде от бронзовия медал на девойките до 23 години на шампионата на планетата в Словения преди седмица. Четири от състезателките, завоювали третото място, ще бъдат в състава за европейското - Гергана Димитрова, Жана Тодорова, Мария Данчева и Мирослава Паскова.

За последно България спечели медал от европейско първенство през 2001 г. Основна заслуга имаше настоящата селекционерка на девойките Антонина Зетова, която беше избрана за най-полезен играч при третото място в домашната надпревара.

"Има разочарование в нас, че не можем да покажем на какво сме способни. Виждаме, че можем да играем срещу много големи отбори, а след това ни препъват по-слабите противници, което е жалко. Всички момичета сме натрупали достатъчно опит и се надявам тази година да направим това, за което всички мечтаем", каза състезателката Добриана Рабаджиева.

Според селекционера Сеферинов европейско първенство е възможност за дамите да излязат от сянката на мъжкия тим. В началото на август той заяви, че целта пред възпитаничките му е да запишат по-предно класиране от отбора на Пламен Константинов, който завърши шести на шампионата в Полша.

"Европейското първенство е тест между мъжкия и женския национален отбор. Който се представи по-добре, той трябва да бъде водещият отбор. Целите са да се класираме в шестицата и да сме едно място пред мъжете", каза тогава Сеферинов.

Заминаването на възпитаничките на Сеферинов за Азербайджан беше помрачено от новината, че Българската федерация по волейбол (БФВ) е оставила отбора без лекарски щаб за първенството. Тимът няма да разполага нито с доктор, нито с физиотерапевт, нито с масажист.

На летището лекарските чанти бяха носени от старши треньора и част от състезателките, а със специализираната апаратура ще работи кондиционният треньор.

"Ние, женското направление, винаги сме били сирачето на волейбола. Не само е абсурдно, но в момента при нас дори няма специализиран масажист", каза Сеферинов от летището. Това далеч няма да е първият случай, когато националките ще трябва да ползват лекарските щабове на други отбори.

Първият мач на българките срещу Украйна влиза в графата задължителни за спечелване. Евентуален успех на националките вероятно ще вдъхне увереност и спокойствие у тях преди тежките мачове с Турция и Русия.

Рускините са фаворити за спечелването на трета поредна европейска титла. Те са най-титулуваният отбор в надпреварата с 19 титли. Българките ще търсят първата си победа срещу рускините на европейски първенства, откакто държавата не е част от Съветския съюз. Двата отбора се паднаха за четвърти път в една група в последните пет издания.

Двубоят между България и Турция ще покаже дали националките са способни да се борят за призово класиране в надпреварата. Двата тима играха помежду си в началото на юни в клалификациите за световното първенство през 2018 г., като възпитаничките на Сеферинов загубиха драматично с 2:3 в зала "Христо Ботев".

Участниците на европейското първенство са 16, като са разделени в четири групи по четири тима. Регламентът предвижда завършилите на първите места отбори да се класират директно на четвъртфиналите. Вторите и третите тимове ще играят плейофи за място сред най-добрите осем, а четвъртите отпадат от турнира.

В елиминационната фаза групата на България се засича с тази на Азербайджан, Германия, Полша, Унгария. В последните три издания на европейското първенство, откакто новият формат влезе в сила през 2011 г., националките отпаднаха още в групите на турнира.


Съставът на България

Разпределители: Диана Ненова, Лора Китипова
Посрещачи: Елица Василева, Добриана Рабаджиева, Ева Янева, Гергана Димитрова, Мирослава Паскова
Диагонал: Емилия Николова
Центрове: Христина Русева, Нася Димитрова, Страшимира Филипова, Мария Данчева
Либера: Мария Филипова, Жана Тодорова

Мачовете на България

23 септември, 14.30 ч. - срещу Украйна
24 септември, 14.30 ч. - срещу Турция
25 септември, 14.30 ч. - срещу Русия

Групите

Група А: Азербайджан, Германия, Полша, Унгария
Група В: Грузия, Италия, Хърватия, Беларус
Група C: България, Русия, Турция, Украйна
Група D: Събрия, Холандия, Белгия, Чехия

Dnevnik.bg