Генералният директор на "Борусия" (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке смята, че УЕФА трябва да промени наказанието за клубовете, които нарушават финансовия феърплей. Той предлага да ги лиши от точки в шампионата, а не както до момента с парична глоба.

"Не знам много подробности за финансовата дисциплина на другите клубове, това е работата на УЕФА. Мисля, че има квалифицирани хора, които могат да вършат работата си. Но знам точно какво УЕФА не трябва да прави. Не можете да наказвате тези клубове само с финансови санкции. Това е най-лесно за ПСЖ. Катар ще се смее на глобите. Каква е алтернатива? Лишаване от точки в шампионата. Тогава клубовете ще се притесняват за това", заяви Вацке.

В началото на месеца европейската футболна централа обяви, че ще разследва френския клуб, а процедурата ще продължи няколко месеца. "Разследващият отдел на комисията за финансов контрол ще проведе редовни срещи, за да може внимателно да оцени цялата документация, свързана с този случай", се казва в изявлението.

Това лято парижани разбиха рекорда за най-скъп трансфер в историята на футбола, след като платиха 222 милиона евро, за да откупят Неймар от "Барселона". Освен това френският отбор взе под наем Килиан Мбапе от "Монако" с опция да го привлече за постоянно след една година срещу 180 милиона евро.

През летния трансферен прозорец, който затвори вчера, ПСЖ купи и защитника на "Реал сосиедад" Юри Берчиче за 16 милиона евро. В същото време парижани осъществиха само три продажби - Серж Орие в "Тотнъм" за 23 милиона, Блес Матуиди в "Ювентус" за 20 милиона и Жан-Кевин Огюстен в "Лайпциг" за 13 милиона.

В рамките на няколко седмици "Борусия" е поредният клуб, който недоволства срещу ПСЖ. Преди това ръководството на испанската Ла Лига поиска санкции за парижани.

Дневник