Женският национален отбор започна с драматична победа с 3:2 (25:23, 21:25, 23:25, 25:11, 15:4) над Украйна участието си на европейското първенство в Баку. Момичетата на Иван Сеферинов можеха да стигнат много по-лесно до успеха, но сами си направиха двубоя сложен. Българките се нуждаеха от 117 минути, за да пречупят украинките.

Първият гейм беше много оспорван, като резултатът се движеше точка за точка. На няколко пъти имаше обрати, но нито българките, нито украинките успяха да дръпнат с повече от две точки.

След втората техническа пауза възпитаничките на Иван Сеферинов показаха по-здрави нерви и след блокаут на Страшимира Симеонова България поведе с 1:0.

В началото на втората част Украйна поведе с 4:0 и дори увеличи аванса си до 8:2 при първата техническа пауза. България положи много усилия да намали изоставането си и в края на гейма успя да се доближи само на 4 точки, но това не се оказа достатъчно. Чернуха играеше много стабилно и с нейни добри изяви и 25:21, Украйна изравни геймовете.

В третата част Иван Сеферинов опита някои промени, които сработиха само на 50%. Украйна имаше предимство при първото прекъсване, но България изравни при 13:13. Последва нова силна серия на Чернуха и Украйна дръпна с 20:17. След драматични минути все пак украинките измъкнаха частта с 25:23 и осъществиха пълен обрат в резултата.

Драматичният край на третия гейм мотивира момичетата на Иван Сеферинов и те бяха неудържими в четвъртата част. При първата пауза България водеше с 8:4, а след това успя да увеличи аванса си до 16:9 след много силни изяви на Христина Русева и Добриана Рабаджиева на блок. В крайна сметка България спечели частта с 25:11 и прати срещата в тайбрек.

В него Елица Василева и компания бяха неудържими и буквално размазаха своите съпернички с 15:4 без да им дават никакви шансове.

Над всички в двубоя беше Елица Василева с 21 точки, а 16 и 15 добавиха Добриана Рабаджиева и Христина Русева. Много силно играха и останалите две от стартовата шестица – Страшимира Симеонова със 17 точки и Емилия Димитрова, която реализира 12.

Утре е вторият мач на волейболистките, които се изправят срещу Турция от 14.30 ч.

Dnevnik.bg