"Манчестър сити" и "Манчестър юнайтед" продължават гонитбата си на върха във Висшата лига, след като постигнаха пети победи в първите шест мача за сезона. Двата градски съперника делят първата позиция в класирането, като имат по 16 точки.

"Гражданите" записаха 14-и пореден мач в Премиършип без загуба, след като разгромиха с 5:0 "Кристъл палас". Над всички беше Лирой Сане, който се разписа веднъж и даде две асистенции на своите съотборници, а Рахийм Стърлинг се отчете с два гола. Другите бяха дело на Серхио Агуеро и Фабиан Делф.

В трети пореден двубой "гражданите" вкараха пет гола или повече, което е рекорд за Висшата лига. Единствено "Блекбърн" през сезон 1958-59 има подобно постижение.

"Орлите" от Лондон са в серия от шест поредни загуби от началото на сезона, а освен това нямат отбелязан гол. Нито един друг отбор в Топ 5 първенствата на Европа не е пропуснал да се разпише в първите си шест мача.

Хосеп Гуардиола изневери на схемата си с двама централни нападатели от последните седмици и започна с постройка 4-3-3, като намиращите се в страхотна форма Лирой Сане и Рахийм Стърлинг подкрепяха по крилата Серхио Агуеро. Габриел Жезус пък остана на резервната скамейка.

Седмица, след като дебютира начело на "орлите" Рой Ходжсън се надяваше тимът му да се представи по-добре, въпреки тежката програма.

В началото на двубоя ясно се видя планът за двубоя на гостите, които се затвориха плътно в собствената си половина и се стремяха да не оставят празни пространства. Отбраната на "Кристъл палас" беше много сгъстена, като "Сити" трудно намираше пространство да пробива или да стреля.

Изненадващо един от първите добри шансове беше на сметката на гостите, като Рубен Лофтъс-Чийк стреля, но за щастие на "Сити" гол нямаше. Ситуацията стана още по-сложна за домаините, след като Бенджамин Менди трябваше да напусне. Той получи контузия, докато се опитваше да отнеме топката от съперник.

Точно преди да дойде почивката магическо изпълнение от Сане изведе "гражданите" напред. Давид Силва копна топката за своя съотборник, той я пое от въздуха, прехвърли Скот Дан и успя да преодолее Уейн Хенеси – 1:0.

Попадението направи почивката по-лесна за "Сити", а след нея домакините излязоха още по-опасни, но и с по-ясни идеи как да се справят с отбраната на "Палас". В 51-ата минута отново Сане беше в основата на всичко по-интересно. Той напредна през центъра и пусна за непокрития Рахийм Стърлинг, който без проблем удвои.

При 2:0 "Сити" вече играеше с много по-голямо самочувствие и голяма доза спокойствие. Тимът на Хосеп Гуардиола притежаваше топката в повече от 70% от времето, а ударите по посока на вратата на Хенеси следваха един след друг.

За сметка на това пред вратата на "Сити" нямаше нищо интересно и стражът на "гражданите" Едерсон откровено скучаеше. На бразилеца не му се наложи нито веднъж да прави спасяване срещу нападателите на лондончани.

Час след началото на двубоя домакините отбелязаха и трети гол, като той беше още по-лесен за Стърлинг. Де Бройне намери в наказателното поле Агуеро, аржентинецът свали топката за Стърлинг и англичанинът от два метра без проблем я прати в мрежата.

Отличната форма на Стърлинг се потвърди и от факта, че той вкара петия си гол в последните си четири мача във Висшата лига. Преди това той имаше същия брой голове, но в предходните 31 срещи.

Двубоят не премина и без гол на основният реализатор на "гражданите" Серхио Агуеро. Аржентинецът реализира дежурното си попадение в 79-ата минута. Лирой Сане центрира от лявото крило, а с глава №10 на "Сити" преодоля Хенеси, не и без помощта на вратаря.

Крайното 5:0 оформи резервата Фабиан Делф. Английският национал напредна с топката, правейки рейд от повече от 30 метра и с неспасяем удар в горния ъгъл не остави шанс на вратаря.

Другият тим от град Манчестър - "Юнайтед" имаше далеч повече проблеми срещу "Саутхемптън". "Светците" оказаха сериозен отпор на тима на Жозе Моуриньо.

В герой за "Юнайтед" се превърна обичайният заподозрян Ромелу Лукаку. Белгиецът откри резултата в 20-ата минута и отбеляза шестото си попадение за "червените дяволи". В първите си шест мача за тима единствено Луис Саха е вкарвал толкова голове.

Лукаку стреля с глава, но Фрейзър Форстър първоначално спаси, при добавката обаче стражът нямаше никакъв шанс и белегиецът изведе "Юнайтед" напред.

Попадението се оказа и историческо за Лукаку, който е първият футболист във Висшата лига, реализирал на "Сейнт Мери" за три различни отбора. Преди да се разпише за "Юнайтед" белгиецът имаше голове за "Уест Бромич" и "Евертън".

Вместо играта на "червените дяволи" да се подобри и те да започнат да действат спокойно, "Саутхемптън" беше тимът, който беше по-активен и контролираше действията на терена. "Светците" бяха много настоятелни пред Давид Де Хеа, а тимът на Жозе Моуриньо определено беше опрян до стената.

Домакините имаха по-голямо притежание на топката, което на моменти достигаше и повече от 60%, а също така и по-голям брой изстрели. Отлични изяви обаче имаше Де Хеа, който не позволи да бъде преодолян.

С представянето си тимът на Маурисио Пелегрино определено заслужаваше да спечели поне точка от домакинството си, но дори и влизането от пейката на Маноло Габиадини не успя да донесе гол на "светците".

В заключителните минути се играеше изцяло пред вратата на гостите, а заради нервите си край страничната линия и бурните си реакции дори Жозе Моуриньо беше изгонен от рефера Крейг Поусън.

Все пак "Юнайтед" успя да спечели трите точки и да продължи да дели първата позиция със "Сити".

Dnevnik.bg