"Барселона" записа шести пореден успех в Ла Лига и се откъсна с четири точки пред втория в класирането "Атлетико" (Мадрид). Блаугранас надиграха с 3:0 дебютанта в испанския елит "Жирона", спечелвайки първото в история дерби между тези два отбора от Каталуния.

Срещата се игра в разгара на проблемите в областта в последните часове. Правителството на Каталуния отказа да предаде контрола над регионалната полиция на испанските централни власти, които се опитват да спрат референдума за независимост.

Двубоят в градчето на 90 километра от Барселона се превърна в празник за местните, след като за първи път славния отбор гостува на "Жирона". Домакините обаче не успяха да окажат голям отпор на блаугранас, а нулевото равенство се задържа само 17 минути.

Куриозно капитанът на "Жирона" Адай си отбеляза автогол в 17-ата минута при опита си да изчисти една топка. Той подложи крак при шут на Жорди Алба, но вместо това изненада собствения си вратар Горка Ираисос.

"Барселона" беше без някои основни играчи, като Жерар Пике и Бускетс получиха почивка, но това не се отрази на качеството на тима. Футболистите на "Жирона" обаче бяха "хванали" добре Лионел Меси, който или трябваше да се справя с трима противници на гърба си или беше оставян в засада.

До 30-ата минута звездата на "Барселона" попадна в положение на засада общо четири пъти.

В началото на второто полувреме още по-куриозно "Барселона" удвои аванса си след втори автогол. Алеиш Видал напредна по дясното, подаде технично за Луис Суарес, но №9 на блаугранас изненада Ираисос. Той прескочи топката без да играе с нея, тя се удари в крака на вратаря и влетя в мрежата – 0:2.

Това беше и третият автогол, който влиза в полза на "Барселона" от началото на сезона. Любопитното е, че единствено Лионел Меси е допринесъл повече за тима си през кампанията като е отбелязал девет попадения.

Вторият гол до голяма степен уби интригата в двубоя, а до края остана време за още един гол. Той беше дело на Луис Суарес, който се разписа с хладнокръвен удар, оставайки очи в очи с Ираисос.

Уругваецът вече се е разписвал срещу 24 от 25-те отбора в Примера, срещу които се е изправял в кариерата си.

Dnevnik.bg