Световната антидопингова агенция (WADA) трябва да вземе по-сериозни мерки и твърда позиция относно участието на Русия в зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьончан. Това заяви председателят на американската агенция (USADA) Травис Тайгарт в интервю за "Гардиън".

Тайгарт призова WADA да не се поддава на "политически натиск" от президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и Москва.

"WADA трябва да направи същото, както и в Рио, и да препоръча отстраняване на Русия от игрите. Системните допингови практики компрометираха спорта. Тези, които са доказали своята чистота, могат да участват под неутрален флаг, но страната е компрометирана", каза Тайгарт.

WADA ще има среща през следващия месец в Париж, на която ще бъде обсъждан въпросът с участието на Русия. Председателят на агенцията Крейг Риди по-рано през годината изрази мнение, че участието на олимпийските игри през 2018 г. не е възможно. Неговата позиция беше подкрепена от 28 различни национални антидопингови агенции.

Президентът на МОК Бах също на няколко пъти коментираше казуса с Русия, но прехвърли топката изцяло към различните комисии и WADA.

Dnevnik.bg