Женският национален отбор по волейбол ще изиграе днес третия си мач от груповата фаза на европейското първенство. Момичетата на Иван Сеферинов се изправят срещу Русия, в директен спор за първата позиция в Група С. Тимът вече си осигури участие минимум в плейофния кръг, но успех над Русия ще класира българките директно за четвъртфиналите и ще им спести един мач.

Русия е шампион от последните две европейски първенства в Германия и Холандия, и е воден от опитния Владимир Кузюткин. Специалистът, който беше начело на България през 2014 г., се завърна в руския тим през февруари.

България има две победи дотук, като и двете са с по 3:2 – над Украйна и Турция.

"Беше фантастичен мач. Успяхме да се подготвим за мача с Турция след победата ни срещу Украйна. Играхме срещу туркините в квалификациите за световно първенство и паднахме с 2:3. Днес взехме реванш. Нашата група е изключително интересна, а отборите са на едно и също ниво. Нашият тим игра наистина добре", каза Сеферинов след драматичния успех над туркините.

Женският отбор няма класиране за фазата на директните елиминации в последните си три участия на европейски първенства. Сеферинов обаче е уверен, че България може да играе на четвъртфиналите.

"В последните три европейски първенства не постигнахме добри резултати, но искахме да спрем тази негативна серия в Баку. Това е шансът за някои от нашите волейболистки да покажат своята класа по време на голям турнир", заяви Сеферинов след двубоя с Турция.

Ако България спечели първото място в групата ще чака на четвъртфинал победителя от двубоя между втория в група А и третия в група С. Ако пък остане на второ или трето място в потока, то на плейофите ще срещне Полша или Германия, и по-малко верояно Азербайджан.

Двубоят между България и Русия е днес от 14.30 ч., пряко по БНТ HD.

Дневник