Президентът на "Ювентус" Андреа Аниели беше изхвърлен от футбола за една година. Той получи наказание от Италианската футболна федерация заради продажба на билети на крайни фенове, свързани с организираната престъпност.

"Юветнус" е глобен с 300 хиляди евро, а на Аниели беше наложена отделна глоба от 20 хиляди евро. Още трима настоящи и бивши ръководители в торинския клуб получиха наказания.

Директорът по сигурността Александро Д'Анджело е отстранен от футбола за 15 месеца, а директорът на отдела по продажбите на билети Стефано Мерула и бившият маркетингов директор Франческо Калво - за по една година. На тримата също са наложени глоби от по 20 хиляди евро.

Според обвиненията са, че ръководителите в клуба са давали абонаментни карти и билети за стадион "Ювентус" на крайни ултраси. Шефовете са били заплашвани, че в противен случай мачовете на отбора ще бъдат прекъсвани, а клубът ще търпи сериозни санкции.

Прокурорът към футболната федерация Джузепе Пекораро искаше замесените ръководители да бъдат отстранени от футбола за две години, а "Ювентус" да бъде наказан с два домакински мача без публика. Той обяви, че ще обжалва днешното решение.

"Отчасти съм удовлетворен, защото успяхме да докажем вината на всички. Фактите обаче са много сериозни и според мен те изискват по-сериозни наказания", заяви Пекораро пред агенция "Анса".

"Мисля, че преценката на друг съд би била полезна, като се има предвид, че ресурсите, идващи от продажбата на билети, са отишли в престъпна организация, а това е доста сериозно", каза още той.

Според обвинението Аниели е оторизирал продажбата на сезонни и други билети. Той е признал, че се е срещал с крайния ултрас Роко Доминело, който е член калабрийската престъпна група Ндрангета и преди няколко месеца беше осъден на седем години и половина затвор.

Аниели обаче твърди, че срещите са били в присъствието на много други фенове по време на празнични събития. Президентът на "Ювентус" отрича клубът да е възнамерявал да се занимава с незаконна дейност.

"Надявахме се на оправдателна присъда, така че определено сме разочаровани от днешното решение. Не можем да скрием разочарованието си. Със сигурност ще обжалваме", заяви адвокатът на Аниели Франко Копи.

Dnevnik.bg