"Арсенал" извоюва много трудна победа с 2:0 при домакинството на "Уест бромич" в последния мач от шестия кръг на Висшата лига. Два гола на Александър Лаказет донесоха трите точки на "артилеристите" в равностоен двубой, белязан от доста спорни съдийски решения.

Попаденията за лондончани паднаха при статични ситуации - свободен удар и дузпа, които бяха отсъдени за дискусионни нарушения. В същото време гостите от Западен Мидландс не получиха наказателен удар въпреки основателните си претенции.

Срещата на "Емиратс" тази вечер ще бъде запомнена и с едно историческо постижение. Полузащитникът на "Уест бромич" Гарет Бари подобри рекорда за най-много изиграни мачове във Висшата лига. Той записа 633-ото си участие в английския елит, за да изпревари легендата на "Манчестър юнайтед" Раян Гигс.

Мениджърът "Уест бромич" Тони Пюлис пък записа своя мач №100 във Висшата лига. "Емиратс" обаче отново не се оказа щастливо място за 59-годишния специалист, за когото това беше 11-а загуба от 11 шампионатни гостувания срещу "Арсенал".

Историческо постижение имаше и на сметката на Лаказет. Рекордната покупка на "Арсенал" се разписа във всяко един от първите си три домакински мача във Висшата лига - нещо, което не е правил нито един футболист досега.

Първата опасност в двубоя между "Арсенал" и "Уест бромич" дойде в четвъртата минута, когато Алексис Санчес завъртя добре топката от пряк свободен удар, но тя премина малко встрани от далечната греда.

Четири минути по-късно Джей Родригес беше изведен зад защитата и се устреми към вратата на "Арсенал". Той финтира Шкодран Мустафи и беше фаулиран, но реши да се изправи и да стреля. Ударът му към далечния ъгъл беше спасен от Петер Чех, след което топката се отби в страничния стълб. Джейк Ливърмор получи шанс за добавка, но отправи неточен удар.


В 18-ата минута главният съдия Боби Мадли отсъди пряк свободен удар на границата на наказателното поле за доста леко падане на Мохамед Елнени. Алексис Санчес се зае с изпълнението и стреля точно, Бен Фостър спаси, но топката попадна в Лаказет, за когото остана да насочи с глава топката в опразнената врата на три метра от голлинията.

До края на полувремето "Уест бромич" имаше две изключителни възможности да изравни. В 38-ата минута гостите организираха скоростна контраакта по левия фланг.

Гжегож Криховяк спечели много терен в половина на "Арсенал", стигна до наказателното поле и центрира към далечната греда за Джей Родригес. Нападателят отправи точен удар с глава и успя да преодолее Петер Чех, но Начо Монреал направи зрелищно изчистване от самата голлиния.

В последните секунди преди почивката Киърън Гибс свали топката към далечната греда за Родригес, който отново се озова на голова позиция. Нападателят обаче отново нямаше късмет при удара си с глава.

Шест минути след началото на втората част "Арсенал" беше много близо до второ попадение. Лаказет овладя топката в наказателното поле и си отвори позиция за изстрел, но топката профуча над вратата.

В 66-ата минута Аарън Рамзи проби по аутлинията вляво от вратата и падна след единоборство с Алън Ньом. Боби Мадли реши, че има основания да отсъди наказателен удар, а Лаказет не сгреши от бялата точка.


Четири минути по-късно френският нападател имаше възможност да запише хеттрик. Той преодоля Бен Фостър след подаване от дълбочина, но си затвори ъгъла и отправи доста неточен удар.

"Арсенал" контролираше ситуацията в последните 20 минути и не позволи на "Уест бромич" да се върне в мача. Така "артилеристите" постигнаха 11-ата си поредна домакинска победа във всички турнири.

Тимът на Арсен Венгер записа третия си шампионатен успех за сезона и събраха 10 точки.

Лондончани изостават с една точка от "Тотнъм", "Ливърпул" и "Уотфорд", които разделят четвъртата позиция. "Манчестър сити" и "Манчестър юнайтед" са начело с по 16 точки, следвани от шампиона "Челси" с 13.

Dnevnik.bg