Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз (БФС) глоби с общо 9000 лева четири клуба след изиграването на десетия кръг в Първа лига.

Санкционираните отбори са ЦСКА, "Славия", "Берое" и "Левски", като основанието за наказанието са "нецензурни и вулгарни скандирания" на феновете по време на мачовете. Всички те ще трябва да платят глоби по 1000 лева.

"Берое" е глобен с още 5000 лева заради "неизпълнение разпоредбите на делегата". От клуба заявиха пред "Дневник", че не са наясно за какво е глобата, но предположенията са, че не е бил свален транспарант, закачен на оградата по време на мача с "Левски".

На издигнатия плакат пишеше: "Каква съдба да си слуга на Домус ага... БФС оставка".

В събота ръководството на ЦСКА излезе с иронична декларация към феновете на отбора да спрат с агресията и обидите към противниците. От клуба призовават феновете си да няма псувни по съдии и съперници, а запалянковците да негодуват с "много по-позитивен и приятелски да изказват мнението си за тях".

"В случай на несправедливи решения, които ощетяват отбора ни, ви съветваме да бъдете учтиви към тях, да не нагрубявате тяхната крехка психика и роднини, за да не се стига до нови грешни отсъждания срещу нас", допълват от клуба с уточнение да се използва "хубавия български книжовен език".

Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов пръв изрази недоволството си за отношението на привържениците на другите отбори. Комисията за етика и феърплей към БФС пък обяви, че ще предприеме мерки, за да "наложи толерантност и спортсменство по футболните терени в България".

Дневник