Трикратният олимпийски шампион и световен рекордьор във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу е в съзнание, съобщи главният лекар на болницата в Истанбул, където бившият състезател е настанен. Състоянието му се подобрява леко.

"Съзнанието му се върна и е в състояние да отговаря на въпросите ни. Съзнава къде се намира. Това е положително развитие. Но състоянието му остава сериозно", каза главният лекар на болницата, цитиран от БТА.

Диагнозата на Наим Сюлейманоглу е хронична чернодробна недостатъчност. В неделя той е бил закаран в болницата в безсъзнание.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта Осман Ашкън Бак и други отговорни лица са били в непрекъснат контакт с болницата и се информирали постоянно за състоянието на Наим. Според информациите е бил ангажиран и личният лекар на Ердоган.

Преди ден беше съобщено, че Сюлейманоглу се нуждае спешно от трансплантация на черен дроб и че се търси донор, но засега не се посочва дали е намерен такъв.

Бившият щангист е бил приет в болница в началото на месеца, където останал 14 дни. След като се почувствал се добре, поискал да си отиде вкъщи. Няколко дни след изписването му състоянието му се влошило и бил откаран по спешност в болницата, разказаха негови близки пред медиите в Турция.

Сюлейманоглу печели три поредни олимпийски титли - две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Турският щангист има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

Дневник

През 2009 г. Сюлейманоглу отново имаше сериозни здравословни проблеми. Тогава той беше приет в болница заради проблеми с белите дробове, черния дроб и сърцето, което работеше с 40 процента от капацитета си.