Четирима футболни съдии от Малави получиха доживотни наказания за приемане на подкуп и опит за уреждане на мач. Облагата за главния рефер Азис Ниренда, асистентите му Либамби Чисамби и Стефано Гомани и четвъртият съдия Джими Фири е била на обща стойност пет долара, пише Nyasa Times.

Четиримата са получили 20 долара, за да осигурят победа на "Нчало юнайтед" при гостуването на "Читипа юнайтед" за Купата на Малави на 13 юни тази година. Въпреки старанието на реферите обаче гостите отпаднали от турнира. В редовното време и продълженията мачът завършил 1:1, а при дузпите домакините спечелили с 4:2.

След края на срещата се разразил скандал. Представителите на "Нчало юнайтед" поискали от реферите да върнат 15 долара, тъй като договорката не била изпълнена. Случаят стигнал до местната футболна федерация чрез медиите.

"Когато извършиш подобно престъпление, наказанието трябва да бъде до живот", заяви генералният секретар на Асоциацията на футболните съдии в Малави Крис Каличеро. Председателят на футболната федерация Алфред Гунда приветства наказанието и заяви, че ще има последствия и за клуба, подкупил реферите.

"Не съм взел никаква част от парите. Толкова е тъжно, че съдийската ми кариера приключва по този начин", каза един от асистент съдиите, Лимбани Чисамби. 

Дневник