България приключи участието си на европейското първенство по волейбол за жени в Азербайджан и Грузия. Отборът, воден от Иван Сеферинов, поведе с 2:1 гейма срещу Германия, но допусна обрат и загуби плейофа за място на четвъртфиналите с 2:3 (25:14, 20:25, 25:16, 19:25, 11:15).

Българските волейболистки влязоха с големи амбиции в шампионата, но ще разделят 8-12 позиция в крайното класиране с Хърватия, Чехия и Полша. Те си тръгват от Баку с две победи и две загуби, като всеки един от четири им мача премина през пет гейма.

Германия ще се изправи срещу домакините от Азербайджан в спор за място на полуфиналите. Другият четвъртфинал в долната половина на схемата ще противопостави Холандия и Италия. В долната половина шампионът от 2013 и 2015 г. Русия ще играе с Турция, а победителят от тази двойка ще срещне Сърбия или Беларус.

Мачът започна много равностойно и дълго време нито един от двата отбора не успяваше да се откъсне с повече от три точки. Първи го направиха българките при 15:12. След това те влязоха в много силна серия и спечелиха десет от следващите 12 точки, за да спечелят по-категоричен начин първия гейм.

Германките отговори със силно начало на втория гейм. Благодарения на добрите изяви в атака на Луиза Липман те спечелиха шест от първите седем точки. Българските волейболистки намалиха изоставането си само на една точка при 7:8. Бундестимът обаче отново поведе комфортно след шест поредни точки за 15:7. Този път те бяха по-концентрирани и до края на гейма не позволиха разликата да падне под четрири точки.

Третата част започна с три поредни точки в полза на Германия. Разликата се запази до 5:2, българките бързо изравниха при 6:6. Възпитаничките на Сеферинов направиха серия от четири поредни точки - от 8:8 до 12:8. Германки намалиха разликата до две точки при втората техническа пауза. Българските волейболистки обаче спечелиха девет от следващите 11 разигравания и затвориха убедително гейма.

Германия влезе по-добре в четвъртия гейм и поведе с 5:3. Българките обаче бързо намериха верния ритъм. Те спечелиха следващите пет точки и поведоха с 8:5 при първата техническа пауза. Последваха обаче слаби минути за България. Бундестимът спечели шест поредни точки, за да поведе с 16:12 при второто прекъсване, след което уверено поддържаше разликата и безпроблемно затвори гейма на 19.

Германките първи взеха предимство и в тайбрека. Грешка при атака от зона шест на българките им даде две точки аванс при 4:2, а успешна блокада срещу Емилия Димитров увеличи разликата до три точки при 8:5.

България два пъти намаляваше изоставането си до една точка, но германките бързо успяваха да си върнат аванса и стигнаха до четири мачбола при 14:11. Те се възползваха още от първия и стигнаха до победата след 123 минути игрово време.

Елица Василева беше най-резултатна в мача с 23 точки, но не срещна достатъчно подкрепа в атака. Емилия Димитров завърши с 15 точки, а Добриана Рабаджиева се отчете с 12 точки. Луиза Липман беше над всички в германския отбор с 21 точки.

Дневник