Колоездачите на белгийския професионален отбор "Спорт Вландерен-Балоас" вече няма да имат възможността да носят бради. Спортният директор на тима Уолтър Планкарт наложи забрана за дълго окосмение по лицето с цел да запази "елегантността на колоезденето".

"Ние сме колоездачен отбор и имаме колоездачи, а не мотористи или ръгбисти. Сополите и остатъчната храна по брадата не са най-приятната гледа по време на състезание. Налагам тези мерки в името на елегантността на колоезденето", обясни Планкарт пред вестник Het Nieuwsblad.

69-годишният белгиец, който като състезател е печелил Обиколката на Фландрия и има етапна победа в "Тур дьо Франс", все пак ще разреши на своите състезатели да карат с леко набола брада. Това обаче е максималното, което ще им отпусне.

"Спорт Вландерен-Балоас" е съставен изцяло от белгийски колоездачи и се състезава предимно в континенталния тур. Много често обаче отборът получава покани да участва в надпреварите от най-високото ниво в шосейното колоездене - професионалния тур на UCI.

Състезателите с бради са рядкост в колоезденето, но в последните години броят им се увеличава. Една от най-характерните "големи бради" е германецът Симон Гешке.

Трикратният световен шампион и петкратен носител на зелената фланелка в "Тур дьо Франс" Петер Саган също доста често се състезава с брада.

"Първият колоездач с брада, когото видях, беше Шон Ийди, бивш световен шампион на писта. Гледах го с баща ми (Юрген), който също е бивш световен шампион на писта. Това беше първият път, когато видях човек с голяма брада на велосипед. Помислих си, че изглежда наистина страхотно. Тогава бях на десет, така че мина доста време, преди да мога да имам такава брада", разказва наскоро Гешке в интервю за Rouleur.

"Бих казал, че всеки мъж изглежда по-добре с брада. Марсел Кител би изглеждал страхотно с брада, но той е рус, така че няма толкова много брада. Определено обаче би му стояла чудесно", каза oще германският колоездач. 

Дневник