Американски сенатор обвини руските интернет тролове за разрастването на скандала между президента Доналд Тръмп и спортистите в САЩ. Те "наливат масло в огъня", като подклаждат напрежение и от двете страни, обяви републиканеца Джеймс Ланкфорд oт Оклахома.

В последните дни Тръмп стана обект на масово недоволство, след като оспори правото на играчите да протестират по време на американския химн и призова за уволнение на всеки, който прибегне до подобни действия.

Президентът обвини протестиращите спортисти в абсолютно неуважение към страната, химна, националния флаг и всички военни. Toй дори ги нарече "кучи синове". Това доведе до безпрецедентна вълна от протести по време на мачовете, в която за пръв път се включиха състезатели и отбори извън Националната футболна лига (НФЛ).

"Наблюдавахме, дори и този уикенд, как руснаците и тяхната фабрика за тролове, техните интернет потребители, започнаха да публикуват съобщения с хаштаг #TakeAKnee и в същото време такива с хаштаг #BoycottNFL", заяви Ланкфорд, който е член на разузнавателна комисия на Сената.


Изявлението му идва в момент, когато конгресмените разследват предполагаемата намеса на Москва в президентските избори през 2016 г. Разследването е съсредоточено върху това как "руските агенти използват социалните медии, за да разпространяват предизвикващо разделение политическо съдържание".

"Те подкрепят аргументите и на двете страни, за да се вдигне още по-голям шум в САЩ и да направят един голям проблем да изглежда като още по-голям проблем. Целта им е да наложат разделение в тази страна", каза още Ланкфорд. Той не е представил доказателства, които да потвърдят изявлението му, предава "Ройтерс".

Съветник на Ланкфорд заяви, че разузнаването е показало, че "руските операции за тролене" разчитат на социалните мрежи, за да се намесят в американските проблеми, като "се връщат към миналогодишните президентски избори в опит да внесат разделение между американците". Подобна дейност се случва от години и в Европа, допълни съветникът, цитиран от "Ройтерс".

Уебсайт, създаден от изследователи, работещи с Алианса за гарантиране на демокрацията, е показал наличието на хиляди туитове, популяризиращи двете страни на дебата между Тръмп и спортистите. По данни от сайта публикациите идват от над 600 профила, които според анализаторите са на потребители, традиционно разпространяващи руска пропаганда в мрежата за "Туитър".

Алианса за гарантиране на демокрацията е двупартиен, трансатлантически проект за борба с руската дезинформация.

Помощникът на Ланкфорд е заявил пред Сената, че уебсайтът може да се счита за много надежден.

По-рано този месец "Фейсбук" обяви, че са били похарчени близо 100 000 долара за реклами от операция, свързана с фалшиви профили и страници, вероятно действащи от Русия.

Кампанията е действала между юни 2015 г. и май тази година. Близо 3000 реклами и 470 "неавтентични", свързани помежду си профила са разпространявали поляризиращи възгледи по теми като имиграция, расови въпроси и правата на ЛГБТ общността.

Отделно 50 000 долара са били заделени за 2200 реклами с "потенциален политически заряд", които вероятно са били създадени в Русия, гласеше изявлението на "Фейсбук". Според служител на компанията съществуват връзки между рекламите и известна "фабрика за тролове" в Санкт Петербург.

Русия отрича да е оказвала влияние върху президентските избори. Тръмп от своя страна определи твърденията за потенциалното съглашателство между предизборния му щаб и Москва като фалшиви новини.

Дневник