"Лудогорец" постигна първа победа в групите на Лига Европа за този сезон, надигравайки с 2:1 "Хофенхайм". Разградчани зарадваха публиката си с впечатляващ обрат като стигнаха до трите точки, въпреки че изоставаха с 0:1 на почивката. Кадержабек изведе германците напред още във втората минута, но Светослав Дяков вдъхнови обрата с гол секунди след началото на втората част. Победният гол беше дело на Джоди Лукоки в 72-ата минута.

В трети пореден двубой за последните две седмици "Лудогорец" побеждава след обрат. Това се случи в Първа лига срещу "Ботев" (Пловдив) и "Септември", когато отново разградчани изоставаха на почивката, но с отлична игра през вторите 45 минути спечелиха.

Българският състав имаше по-малко притежание на топката - 48 срещу 51% и значително по-малко точни пасове (291 срещу 376 за противника), но с дисциплинирана игра и отлично използване на силните си страни, особено след почивката, постигна победата. 

Димитър Димитров заложи на схема без изявен централен нападател, като Марселиньо водеше атаката, подкрепян по фланговете от Вандерсон и Джоди Лукоки. Малко изненадващо сред титулярите попадна и Густаво Кампаняро. "Хофенхайм" беше без много от звездите си, а пълен дебют за германците направи централният защитник Стефан Пош.

Двубоят започна повече от интересно, като само 96 секунди бяха нужни на гостите, за да открият резултата. Козмин Моци сгреши елементарно в изнасянето на топката, без дори да бъде пресиран. Той подаде много слабо топката към Натанаел, Крамарич я открадна, нахлу в наказателното поле и намери Кадержабек, който с плътен изстрел реализира – 0:1.

Ранното попадение обърка игровия план на "Лудогорец" и българският тим дълго не можа да се оттърси. Футболистите на Димитър Димитров грешаха елементарно, най-вече при изнасянето на топката, а в предни позиции се разчиташе на дълги диагонални пасове, а от там на центрирания от фланга.

При едно от тях българските футболисти поискаха игра с ръка Цубер при изчистването на топката, но реферът Павел Рачковски прецени, че нарушение няма, след като ръката беше долепена до тялото.

В 14-ата минута "Хофенхайм" като по чудо не удвои преднината си. Крамарич за втори път проби и намери Ут непокрит в наказателното поле, но нападателят стреля встрани от вратата.

До края на първата част германците умело контролираха темпото и действаха с голямо самочувствие. Те печелеха единоборствата в средата на терена и не допускаха сериозни грешки пред вратата си. В действията на "Лудогорец" пък нямаше ясна идея, като Марселиньо се загуби.

Българският тим разчиташе основно на Джоди Лукоки отдясно, но той не можа да измисли нещо нестандартно, с което да изненада гостите.

Подобно на германския тим, "Лудогорец" успя да се разпише в началните секунди, но на втората част. Сисиньо проби отдясно, а балонното му центриране беше избито от защитник на гостите. Топката обаче попадна в Светослав Дяков, който с прекрасен удар от воле не остави шанс на Бауман – 1:1.

Капитанът на "Лудогорец" прекъсна суша от 39 мача в европейските турнири без гол. Последното му попадение беше отново в Лига Европа, при успеха с 3:0 над "Динамо" (Загреб), когато халфът отбеляза третото попадение. Това се случи на 3 октомври 2013 г. или преди три години 11 месеца и 26 дни (1457 дни). Той ознаменува и 50-ото си участие с екипа на шампионите в Европа.

Само минута и половина по-късно "Хофенхайм" имаше нов отличен шанс след колективна грешка в зелено. Лукас Руп шутира от около 10 метра, оставен непокрит, но за късмет на Броун не можа да нанесе силен удар и го прати точно в тялото му.

Вместо "Лудогорец" да извлече поуза от психологическото си предимство и ранния гол, тимът на Димитър Димитров не успя да осъещстви масиран натиск в половината на противника. Изненадващо се разчиташе на контраатаки, търсейки се скоростта на Лукоки.

За сметка на това "Хофенхайм" имаше по-добрите положения и в 67-ата минута пропиля нов отличен шанс. Натанаел проспа центриране и позволи на Лукас Руп да се промъкне зад гърба му, стреляйки от въздуха. Хорхе Броун обаче отчая германеца с атрактивно спасяване, изваждайки топката точно под гредата.

Контраатаките на разградчани не бяха случайни и в 72-ата минута именно след такава ситуация Джоди Лукоки вкара втори гол. Роденият в Конго нападател нахлу отляво, влезе навътре и с прекрасен удар в горния ъгъл прехвърли Бауман.

До края на двубоя шансове имаше и за двата отбора, като мачът стана много двуостър, с положения и битка. Най-добрата ситуация беше на сметката на Клаудиу Кешеру в 89-ата минута. Нападателят, който влезе от пейката само две минути по-рано засече топката от въздуха, но вратарят на "Хофенхайм" спаси.

В другия двубой от групата "Брага" победи драматично "Истанбул Башакшехир" с 2:1 в Португалия. Така след два мача "Лудогорец" заема второто място с четири точки, а "Брага" води в групата с шест. "Истанбул" има една, а "Хофенхайм" е без точков актив.

В следващия кръг на 19 октомври "Лудогорец" гостува на "Брага", докато "Хофенхайм" приема "Истанбул Башакшехир".

Дневник