Катастрофа на Ромен Грожан от "Хаас" прекрати втората свободна тренировка за Гран при на Малайзия, 21 минути преди края на сесията. Френският пилот се заби в предпазните стени на завой №6 със скорост над 260 км/ч. Извадена шахта на бордюра предизвика инцидента с Грожан, който нямаше как да избегне сблъсъка, влизайки в двата високоскоростни завоя пети и шести.

Капакът, който трябва да помага за по-доброто отвеждане на водата се извади при преминаване на Валтери Ботас секунди по-рано, а Кими Райконен, който се движеше след пилота на "Мерцедес" се размина на сантиметри като по чудо. Грожан обаче стъпи със задната си дясна гума върху шахтата и гумата му буквално експлодира. Болидът на французина се завъртя няколко пъти и се спря странично в предпазната стена от гуми.

Сесията беше спряна веднага, а дори рейс директорът на Формула 1 Чарли Уайтинг отиде на място да огледа ситуацията с шахтата. Уайтинг сам се качи в колата на сигурността и с шефовете на пистата обсъди какви мерки трябва да се вземат.

"Чувствам се добре, това е най-важното нещо, няма ми нищо за щастие. Не разбрах какво се случи, но в бокса ми показаха кадри как шахтата се е извадила. Когато се случи само видях в огледалото, че гумата ми я няма върху джантата и знаех, че отивам към стената", обясни Грожан пред Sky Sports F1.

Преди съпътстващите надпревари, както и третата тренировка и квалификацията утре, цялата състезателна линия на "Сепанг" ще бъде инспектирана отново, за да е ясно дали може да се провежда състезание безопасно.

Иначе в сесията най-бързи бяха пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен, който демонстрираха отлична скорост в началото на състезателния уикенд.

"Ред Бул" най-бързи в дъжда

Първата тренировка на "Сепанг" се преоведе на изцяло мокра писта, след като над Куала Лумпур валеше дъжд. Сесията беше само един час, след като в първите 30 минути рейс контрола не отвори пит лейна и не позволи на пилотите да излизат на трасето.

В началото всички пилоти заложиха на гуми за изцяло мокра писта, като едва 40 минути преди края започнаха и опитите на изсъхващо трасе с гумите интермедиа.

Най-добро темпо демонстрираха двамата пилоти на "Ред Бул", като Макс Верстапен завъртя обиколка за 1:48.962. Холандецът, който утре ще навърши 20 години, беше по-бърз от своя съотборник Даниел Рикардо със седем десети от секундата.

Изненадващо на третото място се нареди Фернандо Алонсо, който завъртя едва шест обиколки на мократа писта. Испанецът изостана на 1.6 секунди от Верстапен. Четвърти и пети бяха Кими Райконен и Себастиан Фетел, а Топ 10 допълниха Хамилтън, Валтери Ботас, Ланс Строл, дебютантът Пиер Гасли и тест пилотът на "Рено" Сергей Сироткин.


Преди сесията Фернандо Алонсо говори и за бъдещето на "Макларън", като загатна, че най-вероятно ще остане в тима и за 2018 г. "С двигателите на "Рено" следващият сезон ще бъде добър тест за тима. "Макларън" ще има същите двигатели като "Ред Бул" и заводския отбор на "Рено", така че ще се разбере истината дали нашето шаси е толкова добро, колкото смятаме", каза Алонсо. На въпрос дали остава в тима, използвайки думата "ние", той побърза да уточни. "Може би при следващата пауза в шампионата ще взема окончателно решение за моето бъдеще. Мисля, че между Малайзия и Япония, които са пред няколко дни е трудно, но преди състезанието в САЩ ще съм сигурен", добави двукратният шампион.

Едва три обиколки в тренировката направи Фелипе Маса, който имаше проблеми с хидравликата и трябваше да се прибере рано в бокса.

Отлично темпо за "Ферари" следобяд

Във втората тренировка условията на "Сепанг" бяха много по-добри, като пистата много бързо изсъхна. Температурата на асфалта беше близо 40 градуса, а това се оказа много добра новина за "Ферари".

Рано в сесята "Ред Бул" зададе темпото, но след серия от няколко обиколки Фетел и Райконен демонстрираха отлично темпо. Те бяха най-бързи, както с най-меките гуми за уикенда суперсофт, така и с по-твърдия комплект софт, с който демонстрираха близко темпо до това на "Ред Бул" с най-меките смеси.

Времето на Фетел беше 1:31.261, а на Райконен с шест десети по-слабо – 1:31.865. След двамата пилоти на "Ферари" се наредиха Рикардо (1:32.099) и Верстапен (1:32.109). Фернандо Алонсо отново показа отлична скорост и на суха писта пак беше пред Хамилтън. Испанецът записа пети резултат с 1:32.564, на една десета пред звездата на "Мерцедес".


Хамилтън и Валтери Ботас имаха големи проблеми с баланса на своите болиди, като нямаха увереност във воденето на машината. Освен това на няколко пъти пилотите на "Мерцедес" излизаха от пистата на високоскоростните завои.

"Тренировката не беше никак добра за нашия отбор. Трябва да намерим отговорите защо ни липсваше скорост спрямо останалите съперници. Притеснява ме лошият баланс, дано да става въпрос само за настройки. Все пак единствената добра новина е, че все още е петък, а истинската битка тепърва предствои", каза след втората тренировка шефът на "Мерцедес" Тото Волф.

Той отрече твърденията, че в отбора му има голямо напрежение заради преднината от 28 точки на Люис Хамилтън спрямо Фетел.

Топ 10 във втората тренировка попълниха Серхио Перес и Естебан Окон с "Форс Индия", и пилотът на "Рено" Нико Хюлкенберг.

Квалификацията за Гран при на Малайзия е утре от 12 ч. българско време.

Дневник