Китайският собственик на "Милан" Ли Юнхун търси нови инвеститори, които да поемат част от издръжката на италианския клуб, съобщава "Ройтерс". Той обаче няма намерение да напуска ръководството на "росонерите".

Търсенето на нови вложения започва около половин година, след като китайски инвеститори, начело с Ли, купиха "Милан" за 740 млн. евро. Сделката се превърна в най-голямата китайска инвестиция в европейския клубен футбол.

Тогавашният собственик на "Милан" Силвио Берлускони прехвърли всичките си 99.93% акции на регистрираната в Люксембург Rossoneri Sport Investment Lux. Малко след сделката Ли остана единственият инвеститор, след като неговите партньори се оттеглиха заради рестрикциите на Пекин по отношение на чуждестранните придобивки, особено във футбола.

В споразумението бяха включени и 220 милиона евро дългове на "Милан". "Росонерите" завършиха 2016 г. със загуби от 76 милиона евро, като се очаква и тази година клубът да е на минус.


Ли се надява да привлече един или повече китайски инвеститори, ако правителството смекчи позицията си по отношение на чуждестранните инвестиции след конгреса на китайската комунистическа партия на 18 октомври.

Друг вариант пред Ли е рефинансиране от американския фонд за частни капиталови инвестиции Elliott. Фондът отпусна 180 милиона евро през март на Ли и неговите партньори, за да приключат сделката за придобиването на "Милан", както и още 128 милиона за нови играчи и покриване на старите задължения.

Идването на китайските инвеститори в "Милан" донесе надежда на феновете, че клубът ще може отново да се бори с най-добрите в Италия и Европа. През лятото "росонерите" изградиха изцяло нов отбор, като похарчиха близо 200 милиона евро за нови футболисти.

Началото на сезона обаче не беше убедително. Тимът, воден от Винченцо Монтела, е шести в Серия А с 12 точки след шест мача, като изостава с шест от лидерите "Ювентус" и "Наполи". В Лига Европа "росонерите" записаха две победи в първите си две срещи.

Дневник