Мачът от квалификациите за азиатското първенство през 2019 г. между Северна Корея и Малайзия беше отложен заради засилващото се напрежение на Корейския полуостров. Малайзийското правителството се страхува за сигурността на своите граждани, заради което им забрани да пътуват до Северна Корея.

Забраната за пътуване важи и за националния отбор по футбол, обясниха от външното министерство на страната пред "Ройтерс".

Азиатската футболна конфедерация (AFC) търси алтернативен вариант за провеждане на срещата на неутрален терен. Двубоят вече два пъти беше отлаган. Първият случай беше, след като доведеният брат (Ким Чен-нам) на лидера на Северна Корея - Ким Чен-ун, беше убит на летището в столицата на Малайзия - Куала Лумпур.

Футболната федерация на Обединените арабски емирства отложи приятелския мач с Мароко също заради политически причини. Действието на властите в ОАЕ е продиктувано от факта, че мароканското правителство не подкрепя позицията на ОАЕ по отношение на дипломатическата криза в Катар.

Мароко реши да остане неутрална по отношение на търговската изолация на Катар. След отказа футболната федерация на Египет е заявила желание за провеждане на приятелска среща с ОАЕ.

Dnevnik.bg