Ранното отпадане на женския национален отбор по волейбол от европейското първенство доведе до напрежение в състава. Капитанът Елица Василева се изказа критично за селекционера Иван Сеферинов.

България пропусна възможности за по-добро представяне, като в плейофа за влизане в четвъртфиналите загуби с 2:3 от Германия. Преди това срещу Русия (2:3) националките също изпуснаха шансове за успех и спечелване на групата, с което щяха да отидат директно на четвъртфиналите.

"Това определено не е представянето, което заслужаваме за труда, който дадохме цяло лято, в продължение вече на година и повече - две лета поред. Жал ми е за това, че не стигнахме до там, докъдето ни се искаше", каза Василева.

"Един гейм - отлична игра, един гейм - слаба игра. При такова непостоянство на ниво европейско първенство е трудно да спечелиш дори срещу Германия, който на фона на другите отбори е един от по-слабите противници, но... малшанс."

Според нея големият проблем е "липсата на помощ" от треньора. "Ние имаме много добри състезателки като индивидуалности, много силен отбор сме, отдавна играем заедно, достатъчно сме опитни. Това, което липсва обаче, е някаква помощ. Европейското не е един турнир, в който се бориш за някоя и друга победа. Това е върхът в годината за един отбор. Без помощ отвън не можем да направим нищо повече. Говоря за една намеса от пейката, която би помогнала - да се дадат указания, които колкото и да сме опитни, ни липсват."

Капитанът посочи, че федерацията винаги е помагала с всичко. "Досега не сме имали треньор, който да позволи да заминем без медицински лица. Аз преди мача повръщах цяла вечер, Русева беше с температура. Треньорът ни беше казал, че сме пропуснали тренировки. Слава Богу, в деня, в който се случи това, нямахме мач. На едната тренировка аз единствено не скачах, защото бях немощна. Но нито сме пропуснали тренировка, нито мач. Това е само един факт. Мисля, че въпреки обстоятелствата се постарахме максимално."

Тя изрази разочарование от това, че Сеферинов си е тръгнал от летището в София, без да поздрави никоя от състезателките. "Няма как да не съм афектирана. Ние дадохме всичко от себе си въпреки проблемите, въпреки всичко. Мисля, че играхме достойно. Искам всяка една от нас да има самочувствие и да бъде горда от това, което се е опитала да направи. Да, не сме доволни от постижението, но сме горди заради битката, която всеки ден показахме."

Попитана дали е имало напрежение между нея и Сеферинов и преди шампионата, Василева отговори: "Не само преди европейското". "Вярвам, че и треньорите са искал да направим успех, но просто нещата не се получават. Със сигурност не са искали провал, но да, така стоят нещата."

Сеферинов каза, че всичко в отбора съжаляват за отпадането. "Имахме невероятна възможност да се доберем до финалната четворка. Но просто всеки мач е различен и както играхме доста сполучливо първите три мача, четвъртия го изиграхме по най-лошия възможен начин. И умората натежа. Четвъртият вече дойде на ръба на усилията на момичетата и не можахме да се справим по най-добрия начин. Допуснахме доста грешки, играхме на приливи и отливи."

Според него българският отбор заслужава да бъде много по-напред в класирането. "Много малко не ни стигна с Русия, за да бъдем в най-лошия случай пети. Можехме много повече. Един гейм играем страхотно, без грешки, в следващия гейм допускаме много грешки и започваме гейма с пет-шест точки аванс за съперника."

Един от проблемите според селекционера е свързан с играта на разпределителките, а друг - че отборът е подценил мача с Германия. "Каква отговорност да поема? Целта беше топ 8, като скритите намерения бяха в най-лошия случай петото място. И самите момичета съжаляват много, защото се убедиха, че този отбор можеше да постигне страшно много."

"Без синхрон между всички и подкрепата на федерацията ние сме обречени. Усетихме подкрепа от БФВ, имам обещание, че ще ни обърнат сериозно внимание. надявам се в близките месеци нещата да бъдат на много по-добро ниво."

Dnevnik.bg