"Барселона" може да се насочи към някое от другите водещи първенства в Европа, ако се стигне до обявяването на независимост на Каталуня, заяви спортният министър на областта Жерард Фигерас. По думите му същото важи и за останалите местни клубове, играещи в Примера дивисион - "Еспаньол" и "Жирона".

Той посочи като варианти Висшата лига, Серия А и Лига 1.

"В случай на независимост каталунските клубове в Ла Лига - "Барселона", "Еспаньол" и "Жирона", ще трябва да решат къде искат да играят - в испанската лига или в някоя съседна страна като Италия и Франция, или пък във Висшата лига", заяви Фигерас, цитиран от испанските медии.

И добави като пример, че вече има клубове от Андора, състезаващи се в испанските първенства по футбол и баскетбол. "Монако" играе във Франция, в Англия има уелски клубове. Не мисля, че УЕФА има нещо против да види някой клуб да играе в различно първенство", каза той.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас заяви, че се надява да не се стига до вариант, в който каталунските клубове да се отделят от Примера дивисион.

Референдумът в Каталуня е планиран за неделя, но испанското правителство го определя за незаконен. Идеята за провеждането предизвиква много спорове в обществото.

Дневник