Гардът на "Оклахома сити тъндър" Ръсел Уестбрук подписа нов 5-годишен договор с тима, на стойност 205 млн. долара, съобщи ESPN. Контрактът е най-скъпия в историята на НБА. Той ще влезе в сила от сезон 2018-19, a парите, които има гарантирани по настоящия си договор, Уестбрук ще заработи общо 233 млн. до сезон 2022-23.

Агентът на баскетболиста Тад Фучър, който представлява Wasserman Media Group и генералният мениджър на "гръмотевиците" Сам Прести са финализирали сделката в петък следобяд. Идеята на двете страни е била да обявят сделката в неделя на събитие на отбора, но Уестбрук се изпусна на тренировка в петък.


Благодарение на новия колективен договор на играчите в НБА, Уестбрук има право като играч ветеран да подпише удължаване с пет години за общо 35% от тавана на заплатите в отбора. Към максималния му договор от 205 млн. долара се добавя и заплатата от 28 млн. долара, която ще получи тази година. Само за сезон 2018-19, от който започва да действа новата сделка, заплатата на гарда ще бъде 35.3 милиона.

"Ние сме изключително щастливи да имам спортист, състезател и човек като Ръсел, който носи нашия еип", каза Прести. "Да успеем да подпишем нов договор и да го бетонираме като лидер на отбора е нещо невероятно. Той ще започне своя десети сезон в Оклахома, а аз съм изключително благодарен на Ръсел, на неговото семейство, на нашия собственик за подкрепата, която демонстрират към "Тъндър".

Уестбрук също направи изявление около новия си договор. Той увери всички, че няма друго място, на което иска да бъде в този момент. "Когато играеш в "Оклахома сити" ти играеш пред най-добрите фенове в света и аз нямам търпение да дам всичко от себе си за тях".


Гардът беше избран за MVP на редовния сезон в НБА, след като записа исторически сезон. Той имаше средно по трипъл-дабъл с 31.6 точки, 10.7 борби и 10.4 асистенции на мач, като е едва втория състезател с подобно постижение. Общо през сезона Уестбрук записа трипъл-дабъл в 42 мача, с което счупи 55-годишния рекорд на Оскар Робинсън, който записа с един по-малко за "Синсинати роялс" през 1961-62 г.

Лидерът на "Оклахома" направи и най-резултатния трипъл-дабъл със своите 57 точки, 13 борби и 11 асистенции в мача срещу "Орландо меджик".

Новината за новия му договор е ключова, след като през лятото "Оклахома сити" успя да си гарантира привличането на две големи звезди – Пол Джордж и Кармело Антъни. От "Тъндър" смятат, че с тази тройка могат да нарушат хегемонията на "Голдън стейт уориърс" в Западната конференция.

Дневник