Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън за 70-и път в кариерата си, след като спечели квалификацията за Гран при на Малайзия. Британецът превъзмогна всички проблеми дотук през уикенда и успя да се представи блестящо в битката за стартовата решетка. Той изправари само с 45 стотни Кими Райконен.

Втора редица окупираха пилотите на "Ред Бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо, а след тях ще стартира Валтери Ботас.

Себастиан Фетел претърпя нов сериозен удар по шампионските си амбиции след отпадането в Сингапур преди две седмици. Той ще стартира последен, след като получи проблем в двигателя. Задвижващата система в неговото "Ферари" беше сменена като предпазна мярка след третата свободна тренировка, заради електрически проблем.

"Случилото се е част от моторспорта, но е много трудно да го приемеш. Не е идеалната ситуация, особено в ден, когато се чувстваш добре и знаеш, че можеш да победиш", каза Фетел след отпадането си.

Той добави, че е можел да остане със стария двигател, но от тима са решили да го сменят. "Момчетата работеха като луди и свършиха всичко навреме, жалко за тях".

В първата част на квалификацията водещите пилоти решиха да използват по-твърдите гуми софт, за да запазят още един комплект от суперсофт за следващата фаза на квалификацията.

Двамата пилоти на "Мерцедес" отново показаха, че са много бързи с по-твърдите гуми и оглавиха класирането в първата фаза.

Екипът на "Ферари" се справи навреме със смяната на двигателя на Фетел, който имаше електрически проблем в края на третата свободна тренировка.

Германецът излезе на пистата 12 минути преди края, но бързо беше принуден да се прибере обратно в гаража.

"Изглежда, че загубих управлението. Кажете ми какво да правя, мога да се върна в бокса", каза Фетел по радиото и получи инструкции да опита да презареди батерията. "Става още по-зле, мисля че нямам турбо", добави лидерът на "Ферари" и се прибра обратно в гаража.

Дневник