Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън за 70-и път в кариерата си, след като спечели квалификацията за Гран при на Малайзия. Британецът превъзмогна всички проблеми дотук през уикенда и успя да се представи блестящо в битката за стартовата решетка. Той изправари само с 45 стотни Кими Райконен.

Втора редица окупираха пилотите на "Ред Бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо, а след тях ще стартира Валтери Ботас.

Себастиан Фетел претърпя нов сериозен удар по шампионските си амбиции след отпадането в Сингапур преди две седмици. Той ще стартира последен, след като получи проблем в двигателя. Задвижващата система в неговото "Ферари" беше сменена като предпазна мярка след третата свободна тренировка, заради електрически проблем.

"Случилото се е част от моторспорта, но е много трудно да го приемеш. Не е идеалната ситуация, особено в ден, когато се чувстваш добре и знаеш, че можеш да победиш", каза Фетел след отпадането си.

Той добави, че е можел да остане със стария двигател, но от тима са решили да го сменят. "Момчетата работеха като луди и свършиха всичко навреме, жалко за тях".

В първата част на квалификацията водещите пилоти решиха да използват по-твърдите гуми софт, за да запазят още един комплект от суперсофт за следващата фаза на квалификацията.

Двамата пилоти на "Мерцедес" отново показаха, че са много бързи с по-твърдите гуми и оглавиха класирането в първата фаза.

Екипът на "Ферари" се справи навреме със смяната на двигателя на Фетел, който имаше електрически проблем в края на третата свободна тренировка.

Германецът излезе на пистата 12 минути преди края, но бързо беше принуден да се прибере обратно в гаража.

"Изглежда, че загубих управлението. Кажете ми какво да правя, мога да се върна в бокса", каза Фетел по радиото и получи инструкции да опита да презареди батерията. "Става още по-зле, мисля че нямам турбо", добави лидерът на "Ферари" и се прибра обратно в гаража.

Две минути преди края на първата част на квалификацията от "Ферари" опитаха да изведат Фетел отново на трасето, но двигателят му отново не звучеше добре и той отпадна без да е завъртял и една бърза обиколка.

"На този етап нямаме обяснение какво се случи, но екипът ще направи разследване. Колата отказа при подготвителната обиколка. В момента нямаме какво да губим и ще сменим всички елементи, които е нужно, защото така или иначе стартираме последни. Себастиан благодари на целия екип за работата", каза говорителят на "Ферари" Алберто Антонини.

Освен Фетел в началото отпаднаха двамата пилоти на "Хаас" Ромен Грожан и Кевин Магнусен, и тези на "Заубер" Паскал Верлайн и Маркус Ериксон.

Във втората част на квалификацията всички пилоти, дори в челото сложиха гуми суперсофт, с които ще стартират в утрешното състезание. Райконен даде най-доброто време с 1:30.926 и шест минути преди края се прибра в гаража, като резултатът му позволи да не излиза отново на трасето.

Много близо финландеца се доближи Макс Верстапен, който беше само на пет стотни, а Даниeл Рикардо изостана на две десети. Единствено пилотите на "Мерцедес" решиха да излязат отново и да направят втори бързи обиколки.

Ботас подобри драстично постижението си и даде резултат 1:30.803, с което оглави класирането. Хамилтън също имаше лек прогрес, но остана на четвъртата позиция, изоставайки на почти две десети от съотборника си.

За финалната част на квалификацията се класираха двамата пилоти на "Макларън", които заеха деветото и десетото място, а освен Алонсо и Вандорн, сред най-бързите се наредиха още Перес и Окон от "Форс Индия", и Нико Хюлкенберг с "Рено".

В последните 12 минути битката беше много оспорвана, но при първото преминаване Хамилтън регистрира блестяща обиколка – 1:30.076. Британецът успя да запише и нов рекорд на "Сепанг".

Той беше по-бърз с две десети от Райконен, а изненадващо Валтери Ботас изостана от двата болида на "Ред Бул" и беше на повече от осем десети след съотборника си.

При вторите бързи обиколки пилотите на "Ред Бул" останаха далеч от първите двама, като не успяха да подобрят постиженията си. Хамилтън също изостана с 63 стотни от първото си минаване, а последната дума имаше Райконен.

Ледения направи рекордно минаване на сектор 2, но това не му позволи да спечели полпозишъна, изоставайки само с 45 стотни.

"По някакъв начин успяхме да обърнем нашето представяне, направихме нужните корекции по настройките и спечелихме полпозишъна. Съжалявам много за това, което се случи със Себастиан, защото той беше много бърз през целия уикенд и мисля, че щеше да се получи красива битка", каза Хамилтън след квалификацията.

Състезанието за Гран при на Малайзия е утре от 10 ч. сутринта.

Дневник