"Манчестър сити" направи нова сериозна заявка за шампионската титла през този сезон. След като се разправи с "Ливърпул" преди 20 дни, сега тимът на Хосеп Гуардиола победи шампиона "Челси" в дома му с 1:0. Кевин Де Бройне донесе ценния успех на "гражданите" със страхотен гол в 67-ата минута.

"Сити" изигра много силен мач и можеше да победи много по-убедително, но направи невероятни пропуски. "Гражданите" продължават да водят в класирането с равни точки с градския съперник "Юнайтед" - по 19. Тимът на Гуардиола обаче е с по-добра голова разлика 22:2 срещу 21:2.

Гостите затвориха и пефектен месец септември, в който не допуснаха гол във Висшата лига. Те побeдиха "Ливърпул" и "Кристъл Палас" с по 5:0 и "Уотфорд" с 6:0 преди двубоя с "Челси". "Гражданите" са в серия от 347 минути без допуснат гол, а последният двубой от Висшата лига, в който пуснаха гол е срещу "Борнемут" на 26 август.

"Челси" допусна втора загуба за сезона, като и двете до момента са вкъщи. Тимът на Антонио Конте изгуби осем точки у дома досега през сезона, срещу само шест за цялата кампания през миналата година, когато стана шампион. Сините от Лондон вече са с шест точки по-малко от лидерите.

И двата тима бяха без ключови играчи поради една или друга причина."Челси" беше без наказания Давид Луиз, а изненадващо Виктор Моузес остана на пейката. Мениджърът на "Сити" Хосеп Гуардиола не можеше да разчита на контузените Агуеро, Венсан Компани и Бенжамен Менди. Това наложи Фабиан Делф да играе на непривичния пост на ляв бранител.

От самото начало тимът на Гуардиола заложи на висока преса по терена, като не даваше и сантиметър на "Челси" да разиграва спокойно. Това доведе до сериозно напрежение най-вече при вратаря Тибо Куртоа. Белгиецът сгреши елементарно, но за негов късмет рикошет в тялото на Габриел Жезуш изпрати топката в аут, а не в мрежата.

Домакините започнаха колебливо, като едва след 15-ата минута успяха да изнесат играта в по-предни позиции. Най-вече благодарение на физическата сила на Бакайоко и енергията на Канте, който беше поставен в по-офанзивна позиция, "Челси" спечели предимство в центъра.

Сините също опитаха да пресират високо, но "Сити" показа, че умело може да излиза от такива ситуации. "Гражданите" без никакъв проблем се измъкваха от пресата с вертикални пасове към центъра, които пък водеха до опасни контраатаки.

При една такава ситуация в 26-ата минута Стърлинг се измъкна отдясно, но подаването му в наказателното поле беше лошо, тъй като Давид Силва и Жезуш се разминаха с топката.

"Челси" отговори само с един удар на Аспиликуета, който беше спасен от Едерсон.

Освен, че нямаше кой знае какви положения пред вратата на Едер, "Челси" претърпя още по-сериозен удар, губейки Алваро Мората. Нападателят се хвана за бедрото и беше сменен принудително. Антонио Конте обаче пусна на терена Вилиан, вместо типичния централен нападател Миши Бачуай.

Най-чистото положение за "гражданите" дойде в самия край на първата част, когато Фернандиньо стреля много мощно с глава, но Тибо Куртоа спаси.

Втората част започна с нов натиск на "Сити", като гражданите бяха дори още по-активни от първото полувреме. Силва и Де Бройне имаха още по-голямо пространство в средата на терена и това водеше до опасности за домаините.

При един корнер в 57-ата минута Стърлинг остана непокрит на границата на наказателното поле, но за щастие на сините стреля в аут. "Челси" органзира първата си по-опасна атака едва в 62-ата минута и тя дойде след статично положение. Едерсон обаче се справи с изстрела на Азар.

Шампионите бяха притиснати до стената, като "Сити" владееше топката в повече от 60% от времето, а "Челси" мислеше само как да се отбранява.

Като по чудо Силва не успя да се разпише в 65-ата минута, когато негов удар беше блокиран с тяло от Маркос Алонсо. Минута по-късно Габриел Жезуш се размина с топката след ново хубаво подаване във вратарското поле.

В крайна сметка отбраната на сините рухна в 67-ата минута. Жезуш и Де Бройне комбинираха, а с мощен шут с левия крак белгиецът не остави шанс на Куртоа – 0:1.

Халфът на "Сити" отбеляза първия си гол за сезона, като го стори точно срещу бившия си тим.

Попадението на гостите провокира реакция от "Челси" и шампионите веднага се впуснаха в атаки. Нямаше и помен от дефанзивната игра на сините, които изнесоха играта в предни позиции.

Това доведе до много празни пространства в собствената половина, като "Сити" продължи да пропуска с лека ръка. В 85-ата минута се наложи Антонио Рюдигер да чисти от голлинията удар на Жезуш.

В заключителните минути "Челси" опита отчаян щурм, но най-чистото положение се откри пред защитника Кристенсен. Той се оказа непокрит при центриране от корнер, но стреля в аут.

"Сити" завърши двубоя с 62% притежание на топката и близо пет пъти повече шутове – 18 срещу едва четири за шампионите. Само два от изстрелите на сините се оказаха точни в двубоя. Тимът на Хосеп Гуардиола имаше и 656 паса срещу 395 за "Челси", което само затвърди доминантното представяне на гостите.

"Мисля, че се получи много тактически мач, много труден. Ние имахме повече шансове не от "Челси", не много, но все пак повече. Доволни сме от победата, този успех е важен. Това, че съм вкарал не е някакъв реванш срещу "Челси", аз не съжалявам за престоя си тук, той ме направи по-силен. Това е все още началото на сезона, но ние се наслаждаваме. Искаме да губим възможно най-малко, защото чувството не е никак приятно", каза играчът на мача Де Бройне.


Мениджърът на "гражданите" Гуардиола също изрази задоволството си от успеха. Испанецът обаче предупреди, че още е само септември и титлата не се печели през този месец. Гуардиола напомни, че и през миналия сезон "Сити" започна много силно, но после имаше проблеми.

"Няма какво да обяснявам какво представлява "Челси". Миналата година се видя много добре колко силен отбор е това. Мисля, че ние играхме много добре, моите играчи са истински бойци и те се представиха чудесно. Исках точно това, да играем такъв футбол, да доминираме в мача и да използваме силните си страни. Аз усещам футбола по този начин – да имаме топката, колкото се може повече, ако не, пресираме ги докато си я вземем. За нас е важно да се представяме добре, когато не можем да ползваме важни играчи като Вини (Компани), Серхио (Агуеро) и Менди", каза Гуардиола.

Дневник