"Арсенал" постигна втора поредна победа във Висшата лига и общо четвърта за сезона, надигравайки "Брайтън" с 2:0 у дома. "Артилеристите" завършиха трудна седмица, в която играха три двубоя в рамките само на шест дни - "Уест Бромич" в понеделник, БАТЕ (Борисов) в четвъртък и сблъсъкът с новака в неделя на обед.

Точни за тима на Арсен Венгер бяха Начо Монреал и Алекс Айуоби, като двата гола бяха най-малкото, с което "Брайтън" се отърва. "Арсенал" игра с настроение и много движение в предни позиции и пропусна да разгроми съперника си. Тимът вече има 13 точки, колкото и "Челси". С една повече е друг тим от Лондон - "Тотнъм", двата отбора от Манчестър "Сити" и "Юнайтед" водят с по 19.

Венгер пусна футболисти, които не играха през седмицата срещу БАТЕ, като единствено Шкодран Мустафи и Роб Холдинг запазиха местата си сред титулярите. "Брайтън" се надяваше на положителен резултат, след като настоящия мениджър на южняците Крис Хютън е последния, който успява, водейки новак във Висшата лига да спечели на стадиона на "Арсенал". Това се случи през ноември 2010 г., когато "свраките" спечелиха с 1:0 на "Емиратс" след гол на Анди Каръл.

Двубоят обаче не беше никак комфортен за Хютън и тимът му, като още във втората минута Александър Лаказет застраши вратата на "чайките" с мощен шут от около 20 метра, но той срещна гредата.

"Арсенал" разчиташе на много движение в предни позиции, преса по целия терен и продължително владеене на топката. За сметка на това гостите от "Брайтън" отговориха с много дефанзивна игра и почти през цялото първо полувреме всички играчи в жълто бяха зад линията на топката.

Резултатът беше открит в 16-ата минута, когато Начо Монреал се разписа. Защитата на "Брайтън" на няколко пъти чистеше удари, дошли след центриране от фаул, включително и шут, избит от голлинията, но накрая топката попадна в Монреал. Той овладя на гърди и с десния крак порази целта.

Испанецът, който в последния сезон играе като централен защитник се разписа във Висшата лига след прекъсване от 1660 дни. За последно той беше вкарал гол на "Суонзи" през март 2013 г.

До края на първата част "Арсенал" доминираше, като пропусна да отбележи поне още два гола. Най-чистити положения се откриха след контраатаки, когато футболистите на "Брайтън" бяха тръгнали да атакуват.

При първата от тях Алексис Санчес и Лаказет изскочиха сами срещу защитник в жълто, но французинът реши да стреля, вместо да подава и сгреши. Малко по-късно четирима от "артилеристите" организираха отлична контра срещу само двама от гостите, но на няколко метра от вратата Аарън Рамзи някак успя да пропусне.

Единствената ситуация за "Брайтън" през първата част дойде в 27-ата минута, когато шут на Соломон Марч с левия крак сгрешна страничния стълб.

След почивката доминацията на домакините продължи с пълна сила и в 56-ата минута Алекс Айуоби вкара втори гол. Нигериецът получи невероятен пас с пета от Алексис Санчес, който беше с гръб към него, но го изведе в прекрасна позиция, от която халфът нямаше как да сгреши – 2:0.

До края на двубоя "артилеристите" направиха още куп пропуски, като един от най-дейните беше резервата Оливие Жиру. Пред французина се откриха няколко добри шанса, а с пропуск се отчете и Сеад Колашинац.

Тимът на Арсен Венгер даде началото на месеца по успешен начин, като в исторически план октомри е сред най-добрите за "Арсенал". Тимът от Северен Лондон няма поражение у дома през десетия месец от годината от 2002 г.

Двубоят се оказа исторически за Арсен Венгер, който победи 45-и различен опонент във Висшата лига. По този показател той излезе на първо място пред Сър Алекс Фъргюсън, побеждавал 44 различни отбора в кариерата си.

Дневник