Шампионът "Лудогорец" оглави класирането в Първа лига след победа с 2:0 над "Берое" в последния мач от 11-ия кръг. Разградчани победиха на свой терен и след вчерашното равенство на ЦСКА с "Етър", изпревариха червените, като имат 27 точки, с една повече от столичани.

Точни за успеха на шампионите бяха Марселиньо и Джоди Лукоки. Бразилецът отбеляза своя 57-и гол в българския елит и вече е №1 по този показател, пред сънародника си Маркиньос. Загубата пък е първа за "Берое" от началото на сезона.

Димитър Димитров направи три промени в титулярния сис състав от двубоя с "Хофенхайм" в Лига Европа, като Светослав Дяков, Козмин Моци и Густаво Кампаняро отстъпиха местата си на Георги Терзиев, Яцек Горалски и Клаудиу Кешеру. "Берое", който в предния кръг спря "Левски" с 0:0 беше единствено без ветерана Веселин Пенев, а вместо него игра Камен Хаджиев.


От самото начало гостите от Стара Загора опитаха да бъдат активни и да пресират шампионите високо, за да не им дават да разиграват лесно топката. "Лудогорец" на няколко пъти беше близо до това да допусне грешка от пресата на старозагорци, но до проблеми пред Броун не се стигна.

Постепенно "Лудогорец" наложи стила си и започна да се чувства по-добре на терена, а от там последваха и опасностите. В 14-ата минута Лукоки намери Анисе в наказателното поле, той стреля без да се бави, но Павел Виданов застана на пътя на топката и предотврати сигурен гол.

"Берое" нямаше отговор на натиска на "Лудогорец", като Мартин Камбуров беше много инертен, нападателят се връщаше назад, като по този начин с нищо не застрашаваше вратата на Душан Перниш.

В 23-ата минута гостите от Стара Загора сами се вкараха в проблеми, в опита си да изнасят топката с подавания. Павел Виданов пое лошо към собственото си поле, Марселиньо го натисна на ръба на нарушението и отне, след което с мощен шут от около 5 метра прониза Перниш – 1:0.

Бразилецът отбеляза своя 57-и гол в българския елит, с което стана най-резултатния чужденец в историята на българския футбол. Марселиньо, който пристигна в "Лудогорец" през 2011 г. и е в основата на шестте поредни титли на разградчани, има 172 мача в елита. Той изпревари с един гол досегашния №1 Маркиньос, който игра за "Беласица", ЦСКА, "Монтана", "Локомотив" (София) и "Пирин" (Благоевград).

До края на първата част най-добрата ситуация за гостите беше на сметката на Педро Еуженио, но неговият удар по диагонала беше спасен от Хорхе Броун.

След почивката "Лудогорец" вече не беше толкова методичен, а опита набързо да реши всичко в мача. Шампионите стигнаха до нов гол в 49-ата минута, като Джоди Лукоки вкара, но попадението му беше отменено заради игра с ръка.

Въпреки това "Лудогорец" показа солидна скорост в нападение и най-вече атаки по крилата, където много активни бяха крайните защитници Натанаел и Сисиньо.

В 76-ата минута шампионите бяха много близо до втори гол на два пъти. Първо Кешеру стреля с глава, с гръб към вратата, но Душан Перниш реагира отлично и изби в корнер. При последвалия ъглов удар Анисе скочи най-високо, но изстрелът му мина встрани от десния стълб.

Попадението обаче падна четири минути преди края, а негов автор беше Джоди Лукоки. Крилото затвърди отличната си форма с много красиво изпълнение. Той се разписа след хубав пас на Натанаел и от малък ъгъл преодоля Душан Перниш.

Дневник