Частни самолети, луксозни яхти, лъскави светски събития – така изглежда животът на пилотите от Формула 1 извън състезателните уикенди и далеч от пистата. Най-бързите мъже на планетата често имат задачата да поддържат определен имидж извън трасето, а Люис Хамилтън е най-добрия пример за глобалната икона като често посещава ревюта, музикална партита, кинопремиери други. Трикратният световен шампион и лидер във Формула 1 в момента обаче показа и друго свое лице, това на човек загрижен за планетата. Хамилтън призна, че става веган, заради своите опасения за планетата, на която живеем.

"Гледах документален филм, който показва какво лошо влияние има консумацията на животинско ниво не само върху човешото тяло, но и генерално върху нашата планета. Аз искам да живея максимално най-здравословно и едновременно с това да мога да допринеса с нещо за живота и на другите хора", каза трикратният първенец във Формула 1.

Хамилтън не яде червено месо от почти две години, като през този период обяви, че е песцетарианец. Това е сравнително нов вид вегетарианство, което включва консумацията на морска храна, но не и на други видове месо. Терминът съчетава италианската дума "pesce" (риба) с английската "vegetarian".Много хора избират този вид вегетарианство като златна среда между типичната Западна диета и диетата, която изключва всяко месо. Песцетарианството е особено харесвано от хората, на които им е трудно да си набавят достатъчно протеини от стриктно вегетарианската диета.

"От тази година започнах да избягвам пилешкото месо, а сега го правя и с рибата. Чувствам се добре и нямам никакъв проблем. Това е мой личен избор, защото виждам колко негативно е влиянието ни върху планетата", казва Хамилтън.

Единственото му притеснение е, че спазването на стриктна диета е по-трудно, когато е далеч от дома, но вече всички в "Мерцедес" са наясно с неговите навици.

"Имам специален готвач и диетолог, а те вече говориха с всички от екипа на "Мерцедес". Малко е трудно, защото когато съм си вкъщи мога да обръщам по-голямо внимание, а по време на състезателен уикенд се нуждая от много калории. Специалтите обаче знаят как да заредят тялото ми", казва още лидерът в шампионата.

Веганството като превенция от генетични заболявания

Хамилтън смята, че преминаването му към един по-здравословен начин на живот ще повлияе по всякакъв начин на тялото му в бъдеще. Пилотът признава, че в неговото семейство има случаи на сериозни болести, които се предават между поколенията, а той иска да ги избегне.

"Не искам след 10 или 20 години да имам диабет, както моите предци. Консултирах се със специалисти и те ми казаха, че съм предразположен към подобни заболявания, те се предават генетично, но може да се избегне", казва Хамилтън.

Според него той иска да избегне всякакъв риск от евентуална болест, която може да окаже влияние върху живота му след края на състезателната кариера.

"Мисля си, че ако направя нещо подобно ще дам пример на много хора, че можем да контролираме живота си и да поемем по по-добра и здравословна посока. Гледах филм колко негативно е влиянието на месото върху артериите и кръвоносните съдове в човешото тяло и чак тогава осъзнах колко лоши неща си причиняваме".

Последните проучвания на учените във Великобритания показват, че процентът на веганите, които са болни от рак е в пъти по-малък от тези, които консумират месо и животински продукти.

Ще има ли роля в представянето му на пистата

С три световни титли, 60 победи и 70 полпозишъна в кариерата си, 32-годишният Хамилтън е сред най-добрите и най-талантливи пилоти в историята на Формула 1. Ключов фактор в неговия стил е агресията, която му е помагала толкова много през години. Но може ли тя да се изгуби, след като британската звезда на моторспорта вече е веган?

Доктор Роб Чайлд, който биохимик и е работил за "Макларън", "Ферари" и някои от най-добрите колоездачи смята, че това е лоша идея, заради периода, в който е избрано.

"Да промениш диетата си посредата на сезона не е най-добрата идея. Винаги има един период, в който тялото ти не знае как да реагира и не се чувстваш много добре. Като допълнение веганството намалява производството на тестостерон от тялото", казва доктор Чайлд.

Според едни това може да намали агресията и също така да забави мускулното възстановяване и силата.

"За пилот от Формула 1 е трудно, защото той се нуждае от много калории, може да се появят дори признаци на умора. Също така когато си веган не можеш да поддържаш високи нива на желязо в тялото ти, а то е важно за транспортиранео на кислород в мускулите", добавя ученият.

Той смята, че първите признаци на умора и на разлика в тялото на Люис Хамилтън ще се забележат около месец след промяната в неговата диета. Това пък може да съвпадне с тежките надпревари в Азия и Северна Америка, които са решителни за сезона във Формула 1.

Традиционно един пилот от Формула 1 се нуждае от около 4000 калории на ден по време на състезателните уикенди, или почти два пъти повече от нормалните хора. Учените смятат, че дори и без да приема животински продукти Хамилтън може да си набавя енергия, но в диетата му има някои уловки.

"Едно от най-значимите неща в неговата диета ще бъде да се гарантира, че той приема досатъчно Омега-3 мастни киселини и по-специално тези, които се намират основно в рибата. Затова изключването на морската храна и особено на сьомгата от неговото меню е странно", казва Чайлд.

Мастните киселини играят фундаментална роля в мозъчната функция и обработкаа на информацията, а според учения това са фактори, които са важни когато управляваш състезателен болид на границата на физическите си възможности.

"Той обаче може да си набавя достатъчно мастни киселини като яде много водорасли. Те съдържат много EPA (Ейкозапентаеновата киселина) и DHA (докозахексаеновата киселин) и идеално могат да заместят рибата", добавя Чайлд.

Дневник